Prosta i pyszna zupa wszystkim dobrze znana, ale dziś w wersji bez mięsa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
400gsuchego grochu
4litrywody
2liścielaurowe
3ziarenkaziela angielskiego
sóldo smaku
pieprzdo smaku
4łyżkisuszonego majeranku lub więcej
2średniemarchewki
1małapietruszka
½małegoselera
1dużacebula
olej do smażenia
5średnichziemniaków
Instrukcje
Groch wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, odcedzić i zalać gotującą się wodą, pozostawić na około 15 minut.
Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju kiedy cebulka zacznie się złocić dodać majeranek, smażyć razem przez 30 sekund, zestawiać z ognia. W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy, namoczony groch i podsmażoną cebulę, gotować około 30 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, całość gotować do miękkości. Doprawić do smaku.