Pyszna i prosta karpatka z lekkim kremem z serka mascarpone.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 18 minutyminuty
Całkowity czas 38 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
110gmasła
150mlmleka
4średniejajka
140gmąki pszennej
1szczyptasoli
½łyżeczkiproszku do pieczenia
Składniki na krem
500mlśmietany 30%zimna
3łyżkicukru pudru
1 ½łyżeczkiżelatynylub agar-agar
300gmrożonych malinw sezonie świeże
Dodatkowo
cukier puderdo dekoracji
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
Mleko, masło i szczyptę soli zagotować w garnku. Do gotującego się mleka stopniowo dodać mąkę, mieszać energicznie przy pomocy łopatki nie zdejmując garnka z ognia przez około 30 sekund, ciasto powinno przybrać gęstą jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.
Przestudzone ciasto przekładamy do miski miksera wyposażonego w końcówkę do ubijania białek i zaczynany dodawać po jednym jajku jednocześnie miksując na koniec dosypujemy proszek do pieczenia zmiksować, ciasto dzielimy na dwie część.
Przygotować dwie formy o wymiarach o średnicy około 32 cm lub dwie kwadratowe około 30x30 cm, wysmarować je masłem i obsypać mąką, rozsmarować równą, cienką warstwę na dnie każdej formy, wstawić blachy do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 18 minut, na cieście powinny pojawić się góry, upieczone ciasto będzie miało przyrumieniony kolor, ale nie przesuszcie go, bo będzie zbyt chrupiące.
Po upieczeniu wyjąć blaty z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Agar-aga lub żelatynę wymieszać tak, jak zaleca to producent w niewielkiej ilości wody, wystarczy około 50 ml.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder. Do wcześniej rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, wymieszać następnie dodać do śmietany w dwóch częściach jednocześnie miksując. Przygotowany krem wyłożyć na przestudzony blat, na krem rozłożyć mrożone lub świeże maliny lekko wcisnąć je w krem, przykryć drugim blatem. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin aby krem stężał. Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.