KIszonki wszelkiego rodzaju są bardzo zdrowe i nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 15 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
pomidory odmiany Limaśrednie lub małe
Ilości składników potrzebne na każdy duży słoik
1koszyczekkopru wraz z kawałkiem łodygi
4ząbkiczosnku
3cmoczyszczonego korzenia chrzanumoże być więcej
1łyżeczkęgorczycy
4sztukiziele angielskie
5sztukiziarna pieprzu
2liścieporzeczki lub wiśni
2liścielaurowe
1łyżkasolina każdy litr wody
Instrukcje
Pomidory i słoiki umyć.
Do każdego słoja włożyć porcję przypraw, następnie ułożyć ciasno pomidory.
Odmierzoną ilość wody zagotować, dodając 1 łyżkę soli na każdy litr wody, wymieszać, przestudzić. Ciepłą wodą zalać pomidory tak, aby były całe przykryte!
Zakręcić zakrętkę lub, jeśli macie klasyczne słoiki-wek, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem, założyć sprężynkę.
Przez 2-3 dni słoiki z pomidorami mogą stać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu! Po tym czasie słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.