Wegetariańskie danie na lekki obiad przygotowane na bazie tofu i pieczarek w pysznym sosie korma.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Danie główne
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
Składniki na klopsy
150gpieczarekużyłam brązowych
200gtofu
2ząbkiczosnku
1łyżkapasty tahini
1łyżkasosu sojowego
15gtartej bułki
2średniecebule
2łyżkinatki kolendry
2łyżkioliwy
½łyżkimąki ziemniaczanej
Składniki na sos korma
1małaczerwona cebula
1średniabiała cebula
2łyżkisoku z cytryny
20gorzechów nerkowców
10gmigdałów
3strączkikardamonutylko nasionka
1łyżeczkanasion kuminu
1łyżeczkanasion kolendry
2łyżkioliwy
2ząbkiczosnku
10gświeżego imbiru
1małapapryczka chiliopcjonalnie
1małykawałek kory cynamonu
1puszkapomidorówlub 4 sztuki świeżych średnich pomidorów
2łyżkinatki kolendry
1szczyptasól i pieprzdo smaku
Instrukcje
Przygotowanie klopsów
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, włóż do miseczki zalej sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli, odstaw.
Do rondelka wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz tofu, smaż przez 5-8 minut ciągle mieszając do zarumienienia, pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek, smaż jeszcze przez 30 sekund. Zdejmij z ognia, całość przełóż do malaksera i zmiksuj na papkę, mogą pozostać niewielkie widoczne kawałeczki. Masę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na klopsy i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Łyżką odmierzaj małe porcje wielkości piłeczek pingpongowych, dłonie zwilż odrobiną oliwy i formuj kuleczki. Klopsiki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
Przygotowanie sosu korma
W czasie, kiedy klopsy się pieką przygotuj sos.
Orzechy i migdały zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź i odstaw.
Do moździerza włóż nasiona kardamonu, kumin i nasiona kolendry, utłucz dokładni. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, dodaj posiekaną cebulę, smaż do zarumienienia.
Do blendera dodaj podsmażoną cebulę, ugotowane orzechy i 150 ml wody, zmiksuj na gładki sos, odstaw.
Na patelnię po smażeniu cebuli dodaj trochę oliwy, rozgrzej, dodaj starty imbir, posiekany czosnek oraz chili, smaż minutę. Dodaj utłuczone przyprawy, korę cynamonu smaż ciągle mieszając około 30 sekund, dodaj rozdrobnione pomidory lub pomidory z puszki, duś przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj zmiksowane orzechy oraz 350 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zredukuje się o jedną trzecią. Na koniec dodaj klopsy, podgrzej chwilę, podawaj gorące z ryżem, kaszą lub chlebkiem naan, posypane zieloną kolendrą i marynowaną cebulą.