Pyszne ciasto z dużą ilością ajerkoniaku i lekkim kremem.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
120gcukru
70gmasła
2łyżkiśmietany 12 lub 18%
1łyżeczkacynamonu
3białka
150gmąki
2łyżeczkiproszku do pieczenia
110mlajerkoniaku
Składniki na budyń ajerkoniakowy
3żółtka
200mlajerkoniaku
1szczyptasoli
2łyżkicukru
1łyżkamąki ziemniaczanej
Składniki na krem
250gserka mascarpone
180mlśmietany 30 %
10łyżekajerkoniaku
6łyżekcukru pudru
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Boki formy o wymiarach 21x21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką dno wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać i odstawić na bok.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, zmiksować do połączenie się składników, kolejnym składnikiem są białka, które dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, teraz dodajemy w dwóch porcjach ajerkoniak i składniki suche miksujemy masę przez 1-2 minuty.
Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 30-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie budyniu ajerkoniakowego
Do rondelka wsypać cukier, mąkę i sól, wymieszać, dolać ajerkoniak i żółtka, ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia budyniu, budyniu nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubić na sztywno następnie dodać cukier, zmiksować. Serek mascarpone połączyć z bitą śmietaną, miksować krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ajerkoniak dokładnie miksujemy i odstawiamy.
Wykończenie ciasta
Przestudzone ciasto przewracamy do góry nogami, zrywamy papier do pieczenia, który był na spodzie ciasta, a teraz nalazł się na górze. Przy pomocy grubej słomki do napojów podziurkować całą powierzchnię ciasta dość gęsto najlepiej w odstępach około 2 cm. Starajcie się nie dziurkować ciasta na wylot.
Na podziurkowany wierzch ciasta porcjami nałożyć budyń ajerkoniakowy, który należy wsmarować szpatułką w dziurki, na powierzchni ciasta pozostawić równą, cienką warstwa budyniu.
Następnie na wierzch nałożyć przygotowany krem, rozsmarować równo na całej powierzchni. Ciasto podawać najlepiej po jakimś czasie, aż przejedzie smakami, ja zostawiałam je na całą noc pod przykryciem w lodówce. Ważne! Ciasto należy wyjąć godzinę przed podaniem, aby doszło do temperatury pokojowej, w ten sposób zrobi się delikatne i miękkie. Ciasto kroimy w kwadraty. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką lub prażonymi migdałami.