Kruche ciasto z pysznymi brzoskwiniami czy może być lepszego do kawki?
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina25 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
200gmąki pszennej tortowej
200gmąki pszennje krupczatki
200gmasła
1średniejajko
90gcukru trzcinowego
1łyżeczkaproszku do pieczenia
50gmielonych migdałów
Dodatkowo
1 ½kgbrzoskwiń
50gcukru trzcinowego
1łyżeczkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkasuszonej mięty lub 2 łyżki siekanej świeżej
½łyżeczkisuszonego imbiru
½łyżeczkimielonego kardamonu
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
Instrukcje
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto - ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować z ciasta kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Z brzoskwiń pozbyć się pestek, pokroić na 4 lub 6 części. Pokrojone brzoskwinie włożyć do głębokiej patelni lub rondla dodać cukier, smażyć przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Kiedy brzoskwinie zaczną częściowo rozpadać się dodać pozostałe składniki czyli przyprawy, a na sam koniec zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 - 2 łyżkach wody, zagotować i zdjąć z ognia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie porcje 60/40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć spód ciasta widelcem, pamiętajcie o tym, aby wyłożyć również ciastem boki formy na wysokość około 1 cm.
Spód ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12 minut po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na całej jego powierzchni przesmażone brzoskwinie. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozsypać je na wierzchu ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, piec przez około 35 do 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem najlepiej w towarzystwie gałki lodów :)