Wspaniałe kruche ciasto z pysznym kremem kokosowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 25
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
150gmąki ziemniaczanej
100gmąki owsianej - osoby uczulone na gluten powinny poszukać certyfikowanej mąkiktóra jest dopuszczona w diecie bezglutenowej
150gmasła
50gcukru trzcinowego
1jajko
Składniki na krem
400mlmleczka kokosowego
400mlmleczka migdałowego lub krowiego
4łyżki cukru trzcinowego
30gwiórków kokosowych
80gmąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę kokosową
120gmasła
100gmąki ziemniaczanej
50gmąki owsianej
100gwiórków kokosowych
50gcukru trzcinowego
Dodatkowo
400gmrożonych malin
cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Instrukcje
Mąki, cukier, pokrojone masło na małe kawałki umieścić w misce i palcami rozetrzeć do momentu aż powstanie "mokry piasek" teraz dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę aby bardzo stwardniało
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C
Przygotować formę wykładając ją papierem do pieczenia ( moja miała 35 x 25 cm )
Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, rozłożyć je równomiernie na dnie formy, delikatnie dociskając
Wstawić do piekarnika, piec spód na złoty kolor około 20 minut
Wyjąć z piekarnika i wystudzić spód
Do garnka wlać mleko ( odlać ½ szklanki ), dodać wiórki, zagotować
Do szklanki z odlanym mlekiem dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać dokładnie
Kiedy mleko się zagotuje, dodać wymieszaną mąkę, gotować kilka minut do zgęstnienia
Zestawić z ognia
W misce umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę
Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 st C
Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką
Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu
Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem