Rogaliki przygotowane z ciasta z dodatkiem twarogu, lekko kwaśny pyszne nadzienie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 24
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
160gmąki pszennej
1szczyptasoli morskiej
⅓łyżeczkiproszku do pieczenie
130gtwarogu
skórka otarta z 1 cytryny
130gmasła zimnegopokrojonego w kostkę
Składniki na farsz
60gorzechów laskowych
80gcukru trzcinowego
180gdżemu lub marmolada z pigwylub dżem z kwaśnych śliwek
1łyżeczkasoku z cytryny
1łyżeczkacynamonu
Dodatkowo
1dużejajko
3łyżkicukru trzcinowego
Instrukcje
Do malaksera wsypać przesianą mąkę, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrobić ruchem pulsacyjnym przez kilka sekund, powstanie coś na podobieństwo mokrego piasku. Następnie dodać twaróg i ponownie wymieszać, wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, szybko uformować kulę, podzielić ją na dwie części, każdą położyć na foli spożywczej, spłaszczyć i zawinąć w folię. Ciasto schłodzić w lodówce minimum godzinę, a najlepiej, żeby spędziło tam więcej czasu, kilka godzin. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
Orzechy uprażyć w piekarniku przez około 5-8 minut do zrumienienia się skórki.W misce wymieszać dżem z sokiem z cytryny, w innej misce wymieszać cukier z cynamonem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy około 28 cm, można lekko podsypać mąką. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, posypać połową sypkiej mieszanki. Ciasto podzielić na 12 części, najlepiej zrobić to nożem do pizzy. Każdy z 12 trójkącików zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Gotowe rogaliki układać na blaszce zachowując odstępy, cieniutkim koniuszkiem do dołu. Przed pieczeniem pomalować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Rogaliki pieczemy przez około 20 minut, powinny zrobić się rumiane, wypłynie z nich troszkę dżemu, ale to normalne.
Notatki
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, rogaliki przechowujemy w pojemniku przełożone papierem do pieczenia wierzch zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Szczelnie zamknięte mogą przez noc bardzo zwilgotnieć.