1sztukamała marchewkadrobno posiekana lub starta na tarce
1sztukacebuladrobno posiekana
1sztukałodygi selera naciowego z naciąposiekana w drobna kosteczkę
1ząbekczosnkurozgnieciony
100gboczkudrobno posiekanego
500gmielonego mięsa wołowego
½łyżeczkisuszonego oregano
½łyżeczkimielonej gałki muszkatołowej
70mlbiałego wytrawnego wina
300mlbulionu wołowegolub rosołu
300mlpassaty pomidorowej
1łyżkakoncentratu pomidorowego
sól i pieprzdo smaku
Składniki na sos beszamelowy
800mlmleka
1sztukaliść laurowy
1sztukamała cebula
6sztukgoździków
40gmąki pszennej
50gmasła
½łyżeczkigałki muszkatołowej
sól i pieprzdo smaku
Dodatkowo
150gmozzarellistartej na tarce
1opakowaniegotowych płatów ciasta do lasagne
70gparmezanu lub sera grana padanostartego na tarce
Instrukcje
Przygotowanie sosu mięsnego
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj boczek i smaż do chwili, kiedy wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, dodaj mielone mięso, zwiększ ogień i dalej smaż przez około 8 minut, aż mięso zmieni kolor. Uważaj, aby go nie przypalić. Mieszaj całość, jednocześnie rozgniatając powstające grudni z mięsa. Dodać oregano i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, wlać wino, zwiększyć ogień, gotować, aż wino odparuje. Dodać bulion oraz koncentrat i passatę pomidorową, wymieszać i gotować przez około 25 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, zamieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na bok.
Przygotowanie sosu beszamelowego
Do garnuszka wlać mleko dodać cebulę nakłutą goździkami i liść laurowy, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i przy pomocy trzepaczki lub łyżki szynko mieszać, aby niepowstały grudki. Teraz stopniowo dolewać mleko (wcześniej wyjąć z niego cebulę z goździkami i liść laurowy) jednocześnie mieszając energicznie. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, sos powinien być gładki i gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.
Wykonanie lasagne
Na dno naczynia żaroodpornego rozsmaruj ⅓ sosu beszamelowego, ułóż płaty makaronowe najlepiej tak, aby lekko nachodziły na siebie. Na płaty nałóż porcje sosu mięsnego, posyp mozzarellą. Czynność powtórz, zakończ płatami makaronu polanymi beszamelem, a na koniec posyp parmezanem.
Naczynie z lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. piecz przez około 40 minut lub tyle ile zaleca producent płatów makaronowych. Po upieczeniu wyjąć lasagne z piekarnika odczekać około 10 minut, aby przestygła i przestała bulgotać. Podawać na ciepło.