Orzeźwiające, aromatyczne i bardzo smaczne domowe lody.
Autor Anna
Kuchnia Karaibska
Rodzaj Desery, mleczko kokosowe
Przygotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 15 minutyminuty
Porcje 600
Autor Anna
Składniki
180gmleczka kokosowego
200gśmietany 30%
200gmleczka zagęszczonegosłodzonego
30gmiętytylko listki, oczywiście świeże
1 i ½sok i skórka z limonki
20mlrumu
Instrukcje
Umyte i osuszone listki mięty włożyć do blendera, dodać mleczko kokosowe i część mleczka zagęszczonego, miksować do chwili uzyskania zielonej masy, listki powinny być bardzo dobrze rozdrobnione.
Następnie dodać resztę mleczka zagęszczonego, skórkę i sok z limonki, rum oraz śmietanę, całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Jeśli mamy do dyspozycji maszynę do robienia lodów; po wymieszaniu masy w blenderze przelewamy masę i mieszamy do chwili uzyskania konsystencji lodów. W przypadku braku maszyny, przelewamy masę do plastikowego zamykanego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Po około 30-40 minutach należy wymieszać chłodzącą się masę, czynność powtórzyć kilka razy co jakieś 60 minut, dzięki mieszaniu lody nie będą miały kryształków lodu, no może będzie ich minimalna ilość ;)