Najlepszy gruby domowy makaron bez jaj, idealny do zup i sosów.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 2 godzinygodziny
Gotowanie 13 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Sprzęt
1 duży woreczek strunowy
1 długa linijka
1 ostry duży nóż
1 duży worek na śmieci
Składniki
500ggmąki pszennejtortowej
235mlwodytemperatura pokojowa
25gsolimorskiej
¾szklankimąki ziemniaczanej lub tapiokido obsypania makaronu
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Do szklanki z wodą dodaj sól i dokładnie ją rozpuść.
Do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę z solą, palcami zacznij wyrabiać ciasto sięgając na dno miski, połącz składniki ciasta ze sobą. W tej chwili ciasto nie będzie jednolicie gładkie, ale powinno zlepić się w całość.
Ciasto przełóż do woreczka strunowego, zamknij go odstaw na 30 minut.
Po tym czasie pozbądź się powietrza z woreczka, zamknij, woreczek włóż do większego worka foliowego np. na śmieci (czystego), dzięki temu ciasto nie zabrudzi się, jeśli woreczek strunowy pęknie. Połóż tak przygotowane ciasto w woreczkach na podłogę i ugniataj stopami około 100 razy (tak zalecają Japończycy) można wykonać tych depnięć mniej, też wyjdzie, 60 wystarczy.
Wyjmij ciasto z worków i rozłóż na blacie złóż je na trzy jak list. Ponownie schowaj ciasto do worków, powtórz udeptywanie i składanie ciasta jeszcze dwa razy. Każdorazowo po minimum 20 do 30 razy.
Po ugniataniu ciasto powinno zrobić się gładkie i łatwiejsze do wyrabiania, bardziej miękkie. Wyjmij ciasto z woreczka, ułóż na blacie. Teraz trzeba uformować okrągły placek, zawijając krawędzie pod spód ciasta, mocno przyciśnij placek, rozpłaszczając go. Schowaj ciasto do woreczka i odstaw na przynajmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej lub włóż do lodówki na całą noc. Ciasto podczas odpoczynku rozpręży się i zrobi się jedwabiście gładkie.
Jeśli ciasto przechowywałeś w lodówce, wyjmij je na tyle wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Rozłóż ciasto na blacie, posyp mąka ziemniaczana lub tapioką. Rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm. Ciasto stawia opór przy wałkowaniu, żeby było łatwiej, rozciągaj je rękami i wałkuj do pożądanej grubości, aby uzyskać kształt kwadratu o długości boku około 45 cm.
Ciasto posyp mąka i złóż na trzy części, pokrój ostrym nożem, można użyć linijki, która będzie wyznaczała nam miejsce równego cięcia makaronu. Ciasto można również pokroić na 3-4 pasy, zwinąć je w rulony i pokroić. Szerokość makaronu zależy od Ciebie, ale z reguły makaron udon kroimy na szerokość około 3-4 mm może być grubszy jeśli, taki lubisz.
Pokrojony makaron posyp mąką i umieść go na np. blaszce do pieczenia, będzie Ci łatwiej wkładać go do garnka z wodą.
W dużym garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody, na wrzącą wodę wrzuć makaron, gotuj około 12 minut, lub do pożądanej konsystencji. Ugotowany przepłucz zimna bieżącą wodą, odsącz i podawaj na ulubiony sposób.