Wspaniały mazurek na kruchym cieście z pysznym kremem z dodatkiem herbaty Matcha.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
100gmasłazimnego
75gmąki pszennej
125gmąki pszennejtyp Krupczatka
35gcukru
1szczyptasoli
1małejajko
2łyżkiśmietany
Składniki na krem
250gserka mascarpone
100gbiałej czekolady
1łyżkaherbaty Matcha
100mlśmietany 30%zimna
Dodatkowo do przybrania
10sztuktruskawek
10sztukbezikówopcjonalnie
½szklankimigdałów blanszowanychopcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę, jajko i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na około 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie kremu
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą przez sitko herbatę (ilość herbaty można dostosować do własnego smaku), wymieszać i przestudzić.
Zminą śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
Serek mascarpone umieścić w misce zacząć dodawać przestudzoną czekoladę z herbatą jednocześnie miksując, dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Krem wyłożyć na wystudzony spod ciasta, wyrównać wierch i udekorować truskawkami lub/i maleńkimi bezikami, migdałami... Ciasto schłodzić przed podaniem.