Fantastyczny bezglutenowy mazurek, czekoladowe pyszne i delikatne ciasto i wspaniałe nadzienie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
75gmąki ziemniaczanej
50gmąki ryżowej
70gmielonych migdałów
2łyżkikakao
40gcukru trzcinowegolub ksylitol
¼łyżeczkisody oczyszczonej
90gmasła
1łyżeczkacynamonu
1średniejajko
Składniki na krem
90mlśmietany30%- mocno schłodzona
2łyżkimasła
100gciemnej czekoladynajlepiej 70%
1łyżkalikieru Amaretto
4łyżkicukru trzcinowego lub ksylitolu
1szklankaorzechów laskowych
8łyżekdżemu z czarnej porzeczki
Instrukcje
Do miski odmierzyć składniki suche, wymieszać łyżką, następnie dodać posiekane masło, które najlepiej rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dodać jajko, zagnieść ciasto, uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na środku położyć kulkę ciasta przykryć ją papierem rozwałkować na cieniutki placek o wymiarach 20 x 23 cm, odciąć nadmiar ciasta.
Chwytając za papier pod plackiem przełożyć całość to formy. Z odciętych kawałków ciasta uformować wałeczki, którym należy wyłożyć boki formy, widelcem nakłuć spód ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut ( bez termoobiegu ).
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić,
Do rondelka wlać śmietanę dodać do niej masło, podgrzać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i cukier, mieszać rózgą do chwili połączenia się składników na końcu dodać likier, wymieszać, odstawić na chwilę, aby masa przestygła.
Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać orzechy, prażyć je przez kilka minut ciągle potrząsając patelnią do chwilki, kiedy orzechy zaczną nabierać karmelowego koloru, a ich skórka będzie popękana, gotowe przesypać na talerz, aby przestygły, następnie pocierając ręką o orzechy obrać je z popękanej ciemnej skórki, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie.
Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarować po całej powierzchni, następnie wylać krem czekoladowy, a na wierzch ułożyć uprażone orzechy.
Mazurek odstawić w chłodne (lodówka) miejsce na 2 godziny, aby stężał.
Smacznego!
Notatki
Ciasto jest przygotowane w takiej ilości, aby wypełnić formę o wymiarach 20 x 23 cm nie zalecam "upychania" tej ilości ciasta w mniejszej formie, ponieważ ciasto będzie zbyt grube i nie będzie już tak smaczne po upieczeniu. Ciasto po rozwałkowaniu powinno być cienkie na około 0,6 mm, po upieczeniu delikatnie urośnie :)Osoby z Celiakią powinny używać wszystkich składników do przygotowania ciasta certyfikowanych!!!