Mocno czekoladowe miękkie w środku ciastka czekoladowe
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciastka
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
115gmiękkiego masła
80gbiałego cukrumoże być puder lub drobny
90gcukru trzcinowego
130gmąki pszennejtyp 450 lub 500
1łyżeczkaproszku do pieczenia
50gciemnego kakao
1dużejajko
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
⅛łyżeczkisoli
1łyżkamleka
100gmlecznej czekoladylub gorzkiej
Instrukcje
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st C.
Do miski miksera włóż miękkie masło i cukier, zmiksuj przez 3 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki poza czekoladą, wymieszaj ciasto do połączenia składników.
Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki, ¾ wsyp do miski z ciastem i wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nakładaj porcje z zachowaniem odstępów między ciastkami. Każdą kuleczkę ciasta lekko naciśnij dłonią i spłaszcz. W każde ciasteczko włóż pozostałą część kawałeczków czekolady.
Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ciastka przez 13-15 minut. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i wystudź. Po całkowitym wystudzeniu ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.