Puszyste, wilgotne w środku z dodatkiem truskawek i migdałowej kruszonk, zapraszam na super muffinki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 35 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
2szklankimąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
1szczyptasoli
¾szklankicukru
¾szklankimleka
2średniejajka
½szklankioleju
1szklankapokrojonych truskawek
Składniki na kruszonkę
30gmasła
4łyżkicukru
2łyżkimąki
80gpłatków migdałowych lub mielonych migdałów
Instrukcje
Wszystkie "suche" składniki wsypać do miski i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać "mokre" składniki i wlać do "suchych", delikatnie wymieszać niezbyt dokładnie, dodać truskawki.
Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i zagnieść, kruszonka powinna się zlepić w grudki, konsystencją powinna przypominać mokry piasek, a ściśnięta w garści sklei się w dużą grudkę, roztarta pod palcami będzie jak piasek.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotami, nałożyć ciasto do ¾ wysokości i posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 190°C, wstawić muffinki i piec ok. 25 minut.