Wegańskie naleśniki ze szpinaku i mąki z ciecierzycy, fantastyczne z wytrawnymi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 5 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 20 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
150gmąki z ciecierzycy
50gmąki ryżowej
300mlwody
1garśćnatki pietruszki
130gświeżego szpinaku
1szczyptasoli
1łyżeczkasproszkowanego czosnkuopcjonalnie
odrobina oleju kokosowego do smażenialub innego roślinnego
Dodatkowo do podania naleśników
surówka z czerwonej kapusty
czerwona papryka
hummus
sałata lub kapusta pekińska lub pak choi
ostra pasta z papryczek
tofu...
Instrukcje
Do blendera wlać wodę dodać mąkę, umyty osuszony szpinak, sól i opcjonalnie suszony czosnek oraz natkę, całość zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną tłuszczu, a następnie nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz i faszerujemy dodatkami.