Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 50
Autor Anna
Składniki
450gmaki pszennej
50gdrobnego cukru
7gsuchych drożdżylub *14 g świeżych
175mlpiwa
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
3żółtka
4łyżkiśmietany18%
1łyżeczkasoli
75gmasłamiękkiego
olej do smażenia
Dodatki
ulubiony dżem
cukier i cynamon lub cukier puder
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski miksera, dodać drożdże, cukier, sól.
Piwo troszkę podgrzać, powinno być letnie, dodać do niego ekstrakt waniliowy, następnie dodać do mąki i natychmiast zacząć zagniatać ciasto, jednocześnie dodawać pozostałe składniki, żółtka, śmietanę, masło.
Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty w mikserze wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lśniące, będzie lekko klejące, ale nie podsypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, a następnie rozwałkować na placek o grubości 4-5 milimetrów. Okrągłą foremką dowolnej średnicy wykrawać kółka, jeśli będziecie piec pączki typu oponki należy wykroić kółko, a w jego środku drugie maleńkie.
Gotowe pączki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Do rondla lub do dużej głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać do temperatury 175 st C.
Na rozgrzany olej wkładać porcjami pączki, smażyć na złoty kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na papier, aby ociekły z tłuszczu.
Do szprycy cukierniczej nałożyć ulubiony dżem, nadziać pączki lub pozostawić bez nadziewania.
Pączki można posypaćcukremcynamonowym lub cukrem pudrem.