Pyszna chrupiąca beza z lekkim kremem śmietanowym i pysznym mango, to królewski deser!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina45 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na bezę
120gbiałek = 4 białka ze średnich jaj
1szczyptasoli
180gdrobnego cukru
1łyżeczkasoku z cytryny
Składniki dodatkowe
1sztukadojrzałego mango
1garśćborówek amerykańskichopcjonalnie
Składniki na krem
300mlśmietany 30 %zimna
3łyżkicukru pudruja dałam 2 łyżki
250gserka mascarpone
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka na średnich obrotach po chwili zwiększyć obroty na największe, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Teraz można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Bezę należy ubijać do uzyskania białej błyszczącej masy, na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm, papier położyć na blachę. Bezę wyłożyć na narysowany okrąg, łyżką uformować brzegi bezy w środku zrobić delikatne wgłębienie tworząc kształt gniazda.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 130 st C. po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C i dalej suszyć przez około 65 minut. Gotowa beza powinna mieć grubą chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. W innej misce umieścić serek mascarpone dodać 1-2 łyżki cukru pudru delikatnie zmiksować, do serka dodać ubitą śmietanę w dwóch porcjach, delikatnie zmiksować do połączenia się masy.
Mango obrać pokroić na maleńkie kwadraty.
Na wierzch bezy wyłożyć krem na krem nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu.
Smacznego!
Notatki
Upieczona beza powinna mieć dość grubą chrupiącą skórkę. Beza podczas pieczenia i studzenia może popękać, to normalne zjawisko :)