Idealne pierniczki na ostatnią chwilę, chrupiące i cieniutkie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 8 minutyminuty
Całkowity czas 48 minutyminuty
Porcje 50
Autor Anna
Składniki
190gmąki pszennej+ do podsypania
80gcukru trzcinowegociemny muscovado
1łyżeczkasody oczyszczonej
2łyżeczkimielonego imbiru
1łyżeczkacynamonu
szczyptachillilub pieprzy cayenne
szczyptasoli
1średniejajkomoże być też male
1żółtko
85gmasła
75gmelasylub miodu gryczanego
Instrukcje
W misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić.
W rondelku rozpuścićmasło, zdjąć z ognia, dodać melasę lub miód,cukier trzcinowy i przyprawy, mieszać do połączenia się wszystkich składników najlepiej rózgą, powinna powstać gęsta jednolita ciemna masa, na koniec wbić jajko i żółtko, wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych wymieszać ciasto, wystarczy widelcem lub łyżką, można oczywiście pomóc sobie również mikserem, ciasto będzie dość rzadkie i klejące dlatego też trzeba schłodzić je przed rozwałkowaniem. Miskę z ciastem wstawić do lodówki lub zamrażalnika do czasu stwardnienia, ciasto można przygotować dzień lub dwa przed pieczeniem i przechować je zamrażalniku szczelnie owinięte folią.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C z termoobiegiem.
Ciasto wyjąć z lodówki, odcinać niewielkie kawałki ciasta, na obficie podsypanym mąką blacie rozwałkować cieniutki placek 1 mm, przy pomocy foremek do ciastek wyciąć różne wzory. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciastkami zachować kilku centymetrowe odstępy. Ciastka są cieniutkie, więc trzeba przenosić je ostrożnie, można pomóc sobie nożem.
Ciastka pieczemy przez 12-16 minut, kiedy ciasteczka delikatnie urosną, a ich brzegi nabiorą rumianego koloru to znak, że są gotowe.
Po upieczeniu przełożyć ciastka na kratkę, aby całkowicie wystygły.
Smacznego!
Notatki
Ciasto po schłodzeniu jest nadal lekko klejące, ale po oderwaniu kawałka ciasta i obsypaniu go mąką świetnie się wałkuje.Wałkowanie ciasta można sobie ułatwić, ciasto można wałkować na papierze do pieczenia, oczywiście wcześniej posypany mąką. Ciastka po wykrojeniu zostają już na papierze, który przenosimy na blachę i pieczemy.Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.