Wspaniałe cieniutkie pierniczki, chrupiące i bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 100
Autor Anna
Składniki
550gmąki
100gcukru
300gmiodumoże być sztuczny lub "Golden sirup"
120gmasła
1średniejajko
2łyżeczkisody oczyszczonej
50gprzyprawy do piernika
3łyżkikakaoopcjonalnie
Instrukcje
Masło stopić. Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać masło i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Wykrawać dowolne kształty, a w pierniczkach, które mają być powieszone na choince należy zrobić dziurki, ja robię je słomką. Ciastka układamy na blaszce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.
Pieczemy około 7 do 10 minut, jeśli zrobicie pierniczki nieco grubsze.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego!
Notatki
Pierniczki można upiec na kilka tygodni przed świętami i przechować je w szczelnie zamkniętym słoju. Pierniki nadają się do jedzenia przez kilka miesięcy.