Fantastyczny bardzo aromatyczny piernik z dodatkiem pysznych jabłek duszonych w rumie.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na piernik
300gciemnej melasydałam buraczaną
120gcukru trzcinowego
200gmasłastopione i przestudzone
3dużejajka
1dużapomarańcza - tylko skórka z niej
400gmąki pszennej
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżkamielonego imbiru
2łyżeczkimielonego cynamonu
1szczyptasoli
300mlwrzątku
100gimbiru z syropu lub imbir kandyzowany
Składniki na jabłka w rumie
4średniejabłka
50gmasła
90gcukru
1średniacytryna - tylko cieniutko odkrojona skórka z niej
50mlsoku z cytryny
50mlciemnego rumu
1szczyptasoli
Instrukcje
Przygotowanie ciasta piernikowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka, skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
Do drugiej większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, sól. Następnie dolać wcześniej przygotowaną płynną mieszankę, całość wymieszać do połączenia. Teraz należy wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach, wodę wlałam w dwóch porcjach. Mieszaj tylko do połączenia.
Na koniec dodać pokrojony imbir i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika.
Piernik pieczemy przez 40 minut, po tym czasie przeprowadź test tz. suchego patyczka, jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest już gotowe. Natomiast jeśli patyczek będzie jeszcze oklejony surowym, ciastem dopiecz jeszcze ciasto przez 10 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto w formie postawić na kratce przez 10-15 minut, a następnie wyjąć z formy.
Przygotowanie jabłek w rumie
Obrać jabłka, usuną gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 0,5 do 1 cm. Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię, na gorącą włożyć jabłka, zarumienić je z dwóch stron. Jeśli macie małą patelnię zróbcie to partiami tak, aby każde jabłko zostało mocno zarumienione. Gotowe jabłka zdjąć z patelni, włożyć je do miski.
Patelnię przetrzeć i postawić na ogień dodać masło, kiedy masło się stopi dodać cukier, skórę z cytryny i wanilię, smażyć wszystko około 1 minuty, dodać jabłka i całość smażyć jeszcze przez 5 minut, aż zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie.
Notatki
Piernik po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku, dzięki temu długo zachowa świeżość.