Domowe pierogi z borówkami i cynamonem, najlepsze.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 45 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
300gmąki pszennej
1małejajko
1szczyptasoli
150mlgorącej wody
Składniki na farsz
½kgborówek amerykańskich
4łyżkicukru
½łyżeczkicynamonu
Dodatkowo
śmietanacukier lub masło i tarta bułka
Instrukcje
Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu.
Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to; odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajko i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie, ale nieklejące, nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde.
Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć, około 15-20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby się nie zaparzyło.
Borówki umyć, przełożyć do miski dodać cukier i cynamon, wymieszać.
Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek, ja wałkuję ciasto robotem - grubość numer 3, oczywiście możecie rozwałkować ciasto klasycznym wałkiem. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka, ułożyć na środek łyżkę borówek, zlepić brzegi ciasta.
Układać na posypanym mąką blacie, można przykryć je ściereczką, aby nie obsychały przed gotowaniem.
W dużym garnku zagotować wodę z solą i dodatkiem kilku łyżek oleju, nie będą się sklejać podczas gotowania. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszam, aby nie przykleiły się do dna garnka.
Pierogi gotujemy porcjami ok. 3 minut, pilnując, aby woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Proponuję podać pierogi ze śmietaną i cukrem lub z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką.