Klasyka zawsze najlepsza, kiedy nie wiesz co zjeść!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 30
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
250gmąki pszennej
130mlgorącej wody
1szczyptasoli
Składniki na farsz
400gtwarogu
1żółtko
2łyżkicukrulub więcej do smaku
ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii
2łyżkigęstej śmietanyopcjonalnie
Dodatkowo
śmietana do polania pierogów
cukier
ewentualnie masło i tarta bułka
Instrukcje
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli, stopniowo dolewać gorącą wodę zagniatając ciasto ręką lub mikserem wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto wyrabiać do chwili uzyskania gładkiej, elastycznej powierzchni.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na około 30 minut. W czasie, kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz.
Twaróg przecisnąć przez praskę można również dość dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do puree, dodać żółtko, cukier, śmietanę i ziarenka z wanilii, całość dokładnie wymieszać.
Z ciasta odcinać niewielkie kawałki, które należy rozwałkować na dość cienki placek, a przy pomocy szklanki lub wycinaczki do pierogów wyciąć małe okrągłe placuszki, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi ciasta, gotowe pierogi układać na podsypanym mąką blacie.
W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju.
Na wrzącą wodę delikatnie wkładać po kilkanaście pierogów lub więcej jeśli macie duży garnek, woda po włożeniu porcji pierogów przestanie wrzeć, ale po chwili znów zacznie, wtedy trzeba przykręcić ogień, pierogi muszą gotować się bardzo delikatnie, a gotujemy je 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze.
Pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub z klarowanym masłem i tartą bułką.