Pizza na cienkim cieście z dodatkiem cukinii, rukoli i zielonych szparagów.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 6 minutyminuty
Całkowity czas 21 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
280gmąki pszennej
140mlciepłej wody
15gświeżych drożdży
1łyżeczkasoli
1łyżkasuszonego oregano
Dodatki do pizzy
8sztukzielonych szparagów
1kulkamozzarell
100gżółtego sera
15cmzielonej cukinii
1garśćrukoli
1łyżeczkaoregano
1szczyptasoli
1szczyptapieprzu
200mlsosu pomidorowegolub więcej jeśli lubicie polać pizzę
1małacebula
ocet balsamicznydo polania po upieczeniu
Instrukcje
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na chwilkę, kiedy powstanie pianka na powierzchni można dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać od temperatury 250 st C.
Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, a następnie pokroić na 4 cm kawałki.
Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na cienkie placki o średnicy około 32 cm, placki przełożyć na blaszkę podsypaną mąką.
Doprawiony sos pomidorowy rozsmarować na spodzie, posypać żółtym serem i kawałkami mozzarelli, następnie rozłożyć szparagi i plasterki cukinii oraz cebulę. Po wierzchu posypać solą i pieprzem, roztartym oregano.
Wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 6 minut lub do momentu zarumienienia się brzegów ciasta.
Wyjąć z pieca posypać rukolą, skropić octem balsamicznym, pokroić na trójkąty.