Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Placuszki z cukinii
Wspaniałe placuszki z cukinii z kozim serem.
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Obiad
Przygotowanie
10
minuty
minuty
Gotowanie
20
minuty
minuty
Całkowity czas
30
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Anna
Składniki
350
g
cukinii
sól
do smaku
pieprz
do smaku
1
duży
ząbek czosnku
1
średnie
jajko
100
g
sera koziego
półtwardego
30
g
mąki pszennej
2
łyżki
bułki tartej
opcjonalnie
oregano
do smaku
Składniki na dip
100
ml
jogurtu naturalnego
gęsty typu greckiego
sól
1
łyżka
soku z cytryny
i odrobina startej skórki
kilka listków świeżej mięty
Instrukcje
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po chwili mocno odcisnąć w dłoniach skok.
Ser zetrzeć na tarce dodać wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami do cukinii, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
Smażyć tak, jak placki ziemniaczane, na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, solą i posiekaną miętą. Placuszki podajemy ciepłe!
Smacznego!