Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, przygotować dwie formy o średnicy 22 cm ich dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i odstawić. Do innej miski wlać olej, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i cukier, całość wymieszać ręcznie najlepiej trzepaczką.
Do trzeciej miski zetrzeć marchew na dużych oczkach, dodać posiekane orzechy. Teraz wystarczy połączyć składniki i tak, do składników suchych dodać składniki mokre wymieszać trzepaczką lub gumową szpatułką na koniec dodać marchew i orzechy, dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać, ciasta rozlać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy przez około 30 minut lub to tz. suchego patyczka, najlepiej do tego celu użyć patyczka do szaszłyków, patyczek wbijamy w ciasto i natychmiast wyjmujemy i sprawdzamy, czy jest na nim surowe ciasto, jeśli patyczek nie jest obklejony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już upieczone. Gdyby na patyczku było jednak trochę surowego ciasta trzeba wydłużyć odrobinę czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasta z formy i wystudzić
Przygotownie kremu
Do miski włożyć miękkie masło i cukier miksować przez 2 minuty następnie dodać serek i dalej miksować do połączenia się składników. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ją do serka zmiksować całość na jednolity puszysty krem.
Przygotowanym kemem (około połowa) nałożyć na jeden blat ciasta, wyrównać powierzchnię kremu i przykryć drugim plackiem, reszta kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu. Boki i wierzch udekorować siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.
Tort schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Notatki
Ja do jednej części ciasta dodałam kakao, ale można pominąć je. Ciasto można również upiec w prostokątnej formie, a po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem.