1łyżeczkaekstraktu waniliowegolub ziarenka z ½ laski wanilii
Dodatkowo
100gśmietany 30%
150gbiałej czekolady
½szklanki jagód leśnych
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
Formę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć na drobny pył, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, masę wysypać na dno, ubić i wyrównać.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować na średnich obrotach, nie miksujcie zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej, napowietrzona masa urośnie podczas pieczenia, a później niestety bardzo opadnie opadnie zostawiając wysokie brzegi. Masę serowa wylać na przygotowany spód z ciastek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Sernik pieczemy przez około 50 do 60 minut, upieczony sernik powinien mieć ścięty i sprężysty wierzch.
Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Po schłodzeniu sernika można przygotować polewę jagodową.
Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać, śmietana powinna być gorąca, ale nie można dopuścić do zagotowania jej, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, następnie dodać jagody, wymieszać i przestudzić.
Sernik wyjąć z formy, polać wierzch polewą jagodową, schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Notatki
Składnik na sernik powinny mieć temperaturę pokojową! Sernik przechowujemy w lodówce.