• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik z polewą jagodową

Sernik z polewą jagodową

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 23 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jaki będzie najlepszy sernik pod koniec lata, oczywiście sernik z polewą jagodową! Jagody najczęściej wykorzystuję do jagodzianek, ale po co się tak ograniczać przecież można przygotować z nich tak wiele pysznych deserów 😉 Baza, czyli masa na sernik jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania wystarczy dobrej jakości twaróg, trochę jagód i 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto. Do masy serowej można również użyć gotowego twarogu na sernik (do kupienia w wiaderkach), twarogu już zmielonego, ale tutaj uwaga! Wybierzcie taki, który ma krótką listę składników, zdarza się, że mielony twaróg, mimo że dobry to ma zbyt dużo płynu, należy taki ser odsączyć na gęstym sicie wyłożonym gazą. Twaróg powinien spędzić na sicie przynajmniej godzinę, ocieknie z płynu i osiągnie temperaturę pokojową, co jest istotne, ponieważ produkty na sernik powinny mieć właśnie temperaturę pokojową. Sernik nabiera wyjątkowego charakteru dopiero po udekorowaniu go polewą z białej czekolady i jagód. Jagody poza przepięknym kolorem dają polewie fantastyczny lekko kwaśny jagodowy smak. Prosty łatwy, piękny i bardzo smaczny, deser, zapraszam!

sernik z polewa jagodowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z polewą jagodową

Sernik i jagody to fantastyczne połączenie, spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych (lub innych kruchych ciasteczek)
  • 40 g masła

Składniki na masę

  • 950 g dobrego twarogu (do zmielenia lub gotowego trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej)
  • 4 śrrednie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 360 g słodzonego mleczka skondensowanego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z ½ laski wanilii)

Dodatkowo

  • 100 g śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • ½ szklanki jagód leśnych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Formę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciastka pokruszyć na drobny pył, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, masę wysypać na dno, ubić i wyrównać.
  • Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować na średnich obrotach, nie miksujcie zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej, napowietrzona masa urośnie podczas pieczenia, a później niestety bardzo opadnie opadnie zostawiając wysokie brzegi. Masę serowa wylać na przygotowany spód z ciastek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik pieczemy przez około 50 do 60 minut, upieczony sernik powinien mieć ścięty i sprężysty wierzch.
  • Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
  • Po schłodzeniu sernika można przygotować polewę jagodową.
  • Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać, śmietana powinna być gorąca, ale nie można dopuścić do zagotowania jej, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, następnie dodać jagody, wymieszać i przestudzić.
  • Sernik wyjąć z formy, polać wierzch polewą jagodową, schłodzić przed podaniem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Składnik na sernik powinny mieć temperaturę pokojową!
Sernik przechowujemy w lodówce.
sernik z polewa jagodowa
sernik z polewa jagodowa
« Satay z ryby
Lody jeżynowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}