Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekane masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować tak, aby grubość placka nie przekraczała 0,5 mm wyłożyć ciastem dno i boki dużej formy (ja z tego ciasta przygotowałam dwa mazurki o wymiarach 20 x 18 cm).
Całą powierzchnię przygotowanego ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić formę do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na dnie mazura rozsmarować dżem.
Potrzebną ilość masy przełożyć do miski wymieszać z cynamonem, jeśli masa jest bardzo gęsta można rozgrzać ją w rondelku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masę wylać na rozsmarowany wcześniej dżem, wyrównać powierzchnię.
Orzechy posiekać, połowę z nich wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoty kolor.
W międzyczasie w niewielkim naczyniu wymieszać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej z kilkoma kroplami wody.
Kiedy orzechy przybiorą złoty kolor dodać do nich cukier, cały czas mieszać orzechy, aby obtoczyły się w roztapiającym się cukrze na koniec dodać rozpuszczoną kawę, wszystko wymieszać, płyn powinien błyskawicznie odparować, patelnię zdjąć z ognia, a orzechy przełożyć na talerz do przestygnięcia.
Wiech mazurka udekorować karmelizowanymi i niekarmelizowanymi orzechami.