• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Mazurki » Mazurek z cynamonem

Mazurek z cynamonem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 17 mar, 2016 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam gotowej masy kajmakowej, którą doprawiłam cynamonem, nadając jej korzennego aromatu. Dla przełamania słodyczy musiałam oczywiście dodać mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Dżem idealnie pasuje do tego typu deserów, a swoim kwaśnym smakiem przełamuje słodycz kajmaku. Wykończeniem mazurka, są chrupiące orzechy nerkowca karmelizowane w ciemnym cukrze i kawie. Mazurek z cynamonem jest bardzo prosty i naprawdę błyskawiczny do przygotowania pod warunkiem, że wcześniej kupicie masę kajmakową 😉

Dla osób na diecie bezglutenowej mam również wspaniały przepis na podwójnie czekoladowy  mazurek z orzechami laskowymi  jestem przekonana, że ten przepis posmakuje nie tylko smakoszom czekolady! Smacznego!

mazurek z cynamonem
Print Pin
5 z 1 głosu

Mazurek z cynamonem

Aromatyczny na kruchym spodzie, przepyszny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 2
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 45 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Składniki potrzebne do wypełnienia mazurka

  • ½ puszki gotowej masy kajmakowej
  • 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekane masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować tak, aby grubość placka nie przekraczała 0,5 mm wyłożyć ciastem dno i boki dużej formy (ja z tego ciasta przygotowałam dwa mazurki o wymiarach 20 x 18 cm).
  • Całą powierzchnię przygotowanego ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić formę do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
  • Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na dnie mazura rozsmarować dżem.
  • Potrzebną ilość masy przełożyć do miski wymieszać z cynamonem, jeśli masa jest bardzo gęsta można rozgrzać ją w rondelku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masę wylać na rozsmarowany wcześniej dżem, wyrównać powierzchnię.
  • Orzechy posiekać, połowę z nich wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoty kolor.
  • W międzyczasie w niewielkim naczyniu wymieszać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej z kilkoma kroplami wody.
  • Kiedy orzechy przybiorą złoty kolor dodać do nich cukier, cały czas mieszać orzechy, aby obtoczyły się w roztapiającym się cukrze na koniec dodać rozpuszczoną kawę, wszystko wymieszać, płyn powinien błyskawicznie odparować, patelnię zdjąć z ognia, a orzechy przełożyć na talerz do przestygnięcia.
  • Wiech mazurka udekorować karmelizowanymi i niekarmelizowanymi orzechami.
  • Smacznego!
mazurek z cynamonem
mazurek z cynamonem
« Burger z fasoli
Sałatka jarzynowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Joanna napisał

    29 marca, 2017 at 1:18 pm

    Ile wcześniej można zrobić mazurka , aby cieszyć się nim w Wielkanoc?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 marca, 2017 at 4:48 pm

      Mazurki na bazie kruchego ciasta przygotowuję nie wcześniej niż kilka dni przed świętami (4-6) upieczone i wystudzone ciasto zawijam w folię spożywczą i przechowuję w chłodnym miejscu, ale wypełnianie kremem zostawiam na dzień lub dwa przed Wielkanocą, aby był świeży.

      Odpowiedz
      • Joanna napisał

        29 marca, 2017 at 5:18 pm

        Dziękuję ☺

        Odpowiedz
  2. iziona napisał

    17 marca, 2016 at 7:10 pm

    Śliczny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 marca, 2016 at 7:49 pm

      Dziękuję 😉 i smaczny, polecam!

      Odpowiedz
  3. SUZANA napisał

    17 marca, 2016 at 5:16 pm

    Na pewno bardzo aromatyczny ;już czuję jego cudowny zapach;) ...ja polecam ''Mazurek cytrynowy z białą czekoladą'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/mazurek-cytrynowy.html

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 marca, 2016 at 7:47 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Twój mazurek wygląda wspaniale bardzo lubię cytrynową nutkę 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. ami napisał

    17 marca, 2016 at 3:58 pm

    Mmmm, kajmak i cynamon. Pychota. Zachwyciły mnie te karmelizowane orzeszki z kawą. Przecież to musi smakować nieziemsko!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 marca, 2016 at 4:50 pm

      Cynamon i kajmak smakują świetnie,a orzeszki są bombowe, można przygotować więcej tak do pochrupania 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}