Kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów, świeżym rabarbarem z dodatkiem imbiru i budyniem śmietankowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na kruche ciasto
350gmąki pszennej
100gorzechów laskowychmoże być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku
220gmasłazimne pokrojone w kosteczkę
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1szczyptasoli
175gcukru trzcinowegolub białego
1średniejajko
1łyżeczkacynamonu
1łyżkaimbiruświeżego startego na tarce o drobnych oczkach
Budyń
600mlmleka
65gbudyniu bez cukru
60gcukru
Dodatkowe składniki
500grabarbaruobranego i pokrojonego w 1 cm kawałki
3łyżkicukru trzcinowego
3łyżkimąki ziemniaczanej
2łyżkiimbiruświeżego startego na tarce o drobnych oczkach
1łyżeczkacynamonu
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski dodać sól, cukier, cynamon, imbir oraz masło całość posiekać na drobne kawałeczki, następnie dodać mielone orzechy i jajko, ponownie zagnieść. Ciasto można zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera/malaksera, a będzie miało konsystencję mokrej kruszonki, przełożyć do dużego worka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Ugotować budyń, gorący przykryć pokrywką lub folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Blachę o wymiarach 21 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta rozkruszyć na spodzie (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i wylepić nim spód formy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez około 15 minut.
Umyty i pokrojony rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i przyprawami.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozłożyć przygotowany rabarbar na rabarbar małymi porcjami, najlepiej przy pomoc łyżki stołowej wyłożyć budyń, nie trzeba rozsmarowywać go równo. Na budyń rozsypać pozostałą część ciasta, ciasto wcześniej zetrzeć na tarce.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika (180 st C) piec przez 40-45 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Przed podanem można posypać cukrem pudrem.