• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 1 maj, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Wiosna nie rozpieszcza nas swoją aurą, ale rabarbar daje radę rosnąć nawet w takich warunkach i całe szczęście, bo bardzo na niego czekałam!

Ciasto przygotowane jest na kruchym spodzie podobnym do kruszonki z dodatkiem mielonych orzechów. Na cieście spoczywa oczywiście warstwa soczystego kwaśnego rabarbaru doprawionego imbirem. Rabarbar przykrywa pierzynka budyniowa, a wszystko posypane jest kruszonką z ciasta. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy dobrze posiekać masło z mąką dodać mielone orzechy oraz pozostałe składniki. Składniki zagniatamy, wyjdzie nam coś pomiędzy kruchym ciastem, a kruszonką. Naszą mieszankę przed pieczeniem musimy schłodzić, dlatego można przygotować ją dzień lub dwa przed planowanym upieczeniem ciasta.

Wspaniałe i proste ciasto, a jego smak jest po prostu obłędny. Mieszanka kwaśnego smaku z ostrym imbirem, szczyptą cynamonu i orzechową nutą daje wspaniałe połączenie. Zapraszam was, spróbujcie oczywiście, jeśli tylko lubicie rabarbar!

kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

Kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów, świeżym rabarbarem z dodatkiem imbiru i budyniem śmietankowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych (może być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku)
  • 220 g masła (zimne pokrojone w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 175 g cukru trzcinowego (lub białego)
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

Budyń

  • 600 ml mleka
  • 65 g budyniu bez cukru
  • 60 g cukru

Dodatkowe składniki

  • 500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki imbiru (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski dodać sól, cukier, cynamon, imbir oraz  masło całość posiekać na drobne kawałeczki, następnie dodać mielone orzechy i jajko, ponownie zagnieść. Ciasto można zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera/malaksera, a będzie miało konsystencję mokrej kruszonki, przełożyć do dużego worka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • Ugotować budyń, gorący przykryć pokrywką lub folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Blachę o wymiarach 21 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta rozkruszyć na spodzie (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i wylepić nim spód formy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez około 15 minut.
  • Umyty i pokrojony rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i przyprawami.
  • Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozłożyć przygotowany rabarbar na rabarbar małymi porcjami, najlepiej przy pomoc łyżki stołowej wyłożyć budyń, nie trzeba rozsmarowywać go równo. Na budyń rozsypać pozostałą część ciasta, ciasto wcześniej zetrzeć na tarce.
  • Blachę z ciastem wstawić do piekarnika (180 st C) piec przez 40-45 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Przed podanem można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe
kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe
« Chleb z orzechami
Sernik puszysty »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Efotografia napisał

    03 maja, 2017 at 3:55 pm

    Wygląda smakowicie 😉
    Na pewno upiecze go w domu ;*

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2017 at 6:12 pm

      Fantastycznie, zachęcam do spróbowania, bo ciasto jest pyszne. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}