1słoiczekdżemu z czarnej porzeczkilub innego ulubionego
Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i żółtka (białka zachować do bezy), zacząć wyrabianie ciasta po chwili miksowania składniki zamienią się w masę przypominającą mokry piasek, teraz dodać śmietanę i krótko zmiksować. Z ciasta uformować wałek, zawinąć go w folię spożywczą i włożyć na 20-25 minut do zamrażalnika lub na trochę dłużej do lodówki.
Przygotowanie bezy
Białka ubić na sztywną pianę i następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, za każdym razem miksując około 1 minuty, po skończeniu dodawania cukru miksować masę jeszcze przez 1 minutę, na koniec dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia. Owoce umieścić w miseczce i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Ponad połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy, ugnieść dłonią, całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem. Rozłożyć owoce, następnie ubite białka rozsmarować na całej powierzchni, wierzch posypać pozostałym ciastem również startym na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie przypiekać się zbyt mocno można przykryć folią aluminiowa. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.