• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Pleśniak

Pleśniak

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 26 lip, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pleśniak to bardzo proste i przepyszne ciasto. Bardzo ważne w tym przepisie jest dobre kruche ciasto, ja do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłam mąki krupczatki, która daje niesamowicie kruche i delikatne ciasto. Ciasto przed pieczeniem należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można użyć innych owoców, mogą to być czerwone porzeczki, maliny, jeżyny... Pleśniak w niektórych przepisach ma warstwę czekoladowego ciasta, jeśli mielibyście ochotę dodać taką warstwę, trzeba dosypać do części kruchego ciasta kakao, ale dokładny przepis na wersję z czekoladowym ciastem podam innym razem, dziś zapraszam na Pleśniaka czy jak niektórzy nazywają go Skubańca w wersji z jasnym ciastem!

plesniak
Print Pin
5 z 2 głosów

Pleśniak

Niesamowicie kruche ciasto, pyszna warstwa dżemu, owoców i pierzynka ze słodkiej bezy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 340 g maki krupczatki (lub 2 szklanki)
  • 60 g cukru (lub ¼ szklanki i 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 sztuk żółtek
  • 200 g masła (zimnego)
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na masę z białek

  • 5 sztuk białek
  • 220 g cukru (drobnego)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej)

Dodatkowo

  • 430 g agrestu
  • 110 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i żółtka (białka zachować do bezy), zacząć wyrabianie ciasta po chwili miksowania składniki zamienią się w masę przypominającą mokry piasek, teraz dodać śmietanę i krótko zmiksować. Z ciasta uformować wałek, zawinąć go w folię spożywczą i włożyć na 20-25 minut do zamrażalnika lub na trochę dłużej do lodówki.

Przygotowanie bezy

  • Białka ubić na sztywną pianę i następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, za każdym razem miksując około 1 minuty, po skończeniu dodawania cukru miksować masę jeszcze przez 1 minutę, na koniec dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia. Owoce umieścić w miseczce i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Formę o wymiarach 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Ponad połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy, ugnieść dłonią, całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem. Rozłożyć owoce, następnie ubite białka rozsmarować na całej powierzchni, wierzch posypać pozostałym ciastem również startym na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie przypiekać się zbyt mocno można przykryć folią aluminiowa. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
plesniak
plesniak
« Pieczone papryczki Padrón
Tacos z rybą »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}