• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Pleśniak

Pleśniak

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 26 Lip, 2017 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Pleśniak to bardzo proste i przepyszne ciasto. Bardzo ważne w tym przepisie jest dobre kruche ciasto, ja do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłam mąki krupczatki, która daje niesamowicie kruche i delikatne ciasto. Ciasto przed pieczeniem należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można użyć innych owoców, mogą to być czerwone porzeczki, maliny, jeżyny... Pleśniak w niektórych przepisach ma warstwę czekoladowego ciasta, jeśli mielibyście ochotę dodać taką warstwę, trzeba dosypać do części kruchego ciasta kakao, ale dokładny przepis na wersję z czekoladowym ciastem podam innym razem, dziś zapraszam na Pleśniaka czy jak niektórzy nazywają go Skubańca w wersji z jasnym ciastem!

plesniak
Print Pin
5 from 1 vote

Pleśniak

Niesamowicie kruche ciasto, pyszna warstwa dżemu, owoców i pierzynka ze słodkiej bezy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Porcje 14
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 340 g maki krupczatki lub 2 szklanki
  • 60 g cukru lub ¼ szklanki i 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 sztuk żółtek
  • 200 g masła zimnego
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na masę z białek

  • 5 sztuk białek
  • 220 g cukru drobnego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 430 g agrestu
  • 110 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego

🔪 Instrukcje

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i żółtka (białka zachować do bezy), zacząć wyrabianie ciasta po chwili miksowania składniki zamienią się w masę przypominającą mokry piasek, teraz dodać śmietanę i krótko zmiksować. Z ciasta uformować wałek, zawinąć go w folię spożywczą i włożyć na 20-25 minut do zamrażalnika lub na trochę dłużej do lodówki.

Przygotowanie bezy

  • Białka ubić na sztywną pianę i następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, za każdym razem miksując około 1 minuty, po skończeniu dodawania cukru miksować masę jeszcze przez 1 minutę, na koniec dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia. Owoce umieścić w miseczce i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Formę o wymiarach 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Ponad połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy, ugnieść dłonią, całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem. Rozłożyć owoce, następnie ubite białka rozsmarować na całej powierzchni, wierzch posypać pozostałym ciastem również startym na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie przypiekać się zbyt mocno można przykryć folią aluminiowa. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
plesniak
plesniak
Poprzedni wpis « Pieczone papryczki Padrón
Kolejny wpis Tacos z rybą »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia