Jeśli do ciasta będziecie używać świeżych drożdży należy przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki wlać odrobinę letniego mleka ( z tych 100 ml, które podaję w przepisie ) dodać drożdże i łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zapracowały.
W przypadku drożdży suchych należy wymieszać je z mąką.
Do miski miksera wsypać mąkę (z suchymi drożdżami).
W garnuszku w którym było rozpuszczone masło dodać mleko i jajka oraz rozczyn, wymieszać, a następnie dodać do mąki, wyrobić jednolite ciasto, ciasto najlepiej wymieszać przy pomocy miksera.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 2 godzin.
Przed pieczeniem gofrów dodać do ciasta cukier perlisty, wymieszać łyżką. Rozgrzać gofrownicę, delikatnie posmarować tłuszczem.
Przy pomocy łyżki nakładać na środek każdej części gofrownicy porcję ciasta, nie należy się starać, aby ciasto było równo rozprowadzone.
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy musicie kontrolować ten proces, gofry belgijskie, kiedy są gotowe wyglądają jakby odrobinkę się przypiekły, taki ich urok, to karmelizujący się cukier nadaje im taki kolor i fantastyczny smak.
Po upieczeniu gofry studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Ciasto na gofry można przygotować wieczorem i przechować do dnia następniego w lodówce, będzie wspaniałe śniadanie! Ciasto wyrobić bez dodawania cukru, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą odstawić, aby podwoiło swoja objętość, przemieszać łyżką, przykryć folią i wstawić do lodówki, następnego dnia wyjąć z lodówki poczekać, aby troszkę się ociepliło dodać cukier perlisty, wymieszać i piec.