Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy się na wakacjach nad morzem lub w górach. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru koniecznie perlistego. Przepis wypróbowałam w dwóch wersjach, czyli do jednej porcji dodałam cukier perlisty, tak jak powinno być, a do drugiej cukier zwykły. Efekt jest nieporównywalny, gofry ze zwykłym cukrem są dobre, ale o niebo lepsze wprost fantastyczne są z dodatkiem cukru perlistego! Warto poszukać cukru w sklepie, aby gofry były wyborne!
Gofry są cudowne z pyszną chrupiącą skórką, która karmelizuje się podczas pieczenia. W karmelowym smak gofrów naprawdę można się zakochać. Gofry przypominają mi smak najlepszych chrupiących wafelków cukrowych do lodów, które uwielbiam. Wspomnę tylko, że ciasto jest gęste i to troszkę utrudnia równe rozłożenie ciasta na gofrownicy, ale to żadem problem mogą być nieregularne, taka ich uroda. Zapraszam na gofry!

Gofry belgijskie
Najsmaczniejsze gofry!
Składniki
- 150 g masła rozpuszczonego
- 250 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
- 8 g cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 100 ml mleka letniego
- 1/2 szklanki cukru perlistego
Instrukcja
Jeśli do ciasta będziecie używać świeżych drożdży należy przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki wlać odrobinę letniego mleka ( z tych 100 ml, które podaję w przepisie ) dodać drożdże i łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zapracowały.
W przypadku drożdży suchych należy wymieszać je z mąką.
Do miski miksera wsypać mąkę (z suchymi drożdżami).
W garnuszku w którym było rozpuszczone masło dodać mleko i jajka oraz rozczyn, wymieszać, a następnie dodać do mąki, wyrobić jednolite ciasto, ciasto najlepiej wymieszać przy pomocy miksera.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 2 godzin.
Przed pieczeniem gofrów dodać do ciasta cukier perlisty, wymieszać łyżką. Rozgrzać gofrownicę, delikatnie posmarować tłuszczem.
Przy pomocy łyżki nakładać na środek każdej części gofrownicy porcję ciasta, nie należy się starać, aby ciasto było równo rozprowadzone.
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy musicie kontrolować ten proces, gofry belgijskie, kiedy są gotowe wyglądają jakby odrobinkę się przypiekły, taki ich urok, to karmelizujący się cukier nadaje im taki kolor i fantastyczny smak.
Po upieczeniu gofry studzimy na kratce.
- Smacznego!
Notatki
Ciasto na gofry można przygotować wieczorem i przechować do dnia następniego w lodówce, będzie wspaniałe śniadanie!
Ciasto wyrobić bez dodawania cukru, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą odstawić, aby podwoiło swoja objętość, przemieszać łyżką, przykryć folią i wstawić do lodówki, następnego dnia wyjąć z lodówki poczekać, aby troszkę się ociepliło dodać cukier perlisty, wymieszać i piec.
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
co to za gofrownica?
Najzwyklejsza z Tchibo 🙂
Nie wiedziałam że w Belgii mają takie dobre przepisy na ciasto, gofry wychodzą super
Dziękuję 🙂 Ja mam nadzieję, że tam można znaleźć jeszcze lepsze 😉
Dlaczego takimi goframi nie częstują nas nad morzem? Swoją drogą zawsze myślałam że gofr to gofr a tu proszę jaka ciekawa odmiana. Może to głupie pytanie ale dlaczego nazywają się belgijskie ?
Gofry belgijskie, bo przepis pochodzi z Belgii 🙂 Podobno tam można zjeść najlepsze, no i oczywiście we własnym domu, bo przepis już mamy 🙂 Namawiam na rozgrzanie gofrownicy i przygotowanie tego smakołyku w domu!