odrobina czarnuszki do posypania chlebaopcjonalnie
Instrukcje
Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe (zaczynając od wody), wymieszać mikserem z odpowiednią końcówką (typ hak) lub łyżką, do połączenia się wszystkich produktów, ponownie przykryć folią i odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować formy do pieczenia ciasta ( ja użyłam dwóch keksówek o wymiarach 23 x 13 cm i 32 x 13 cm ) smarując olejem i wysypując je otrębami.
Wyrośnięte ciasto przerobić krótko, a następnie rozdzielić do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 210 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno, szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza 5 - 6 razy powinno wystarczyć. Natychmiast wstawić chleb.
Chleb piec przez 1 godzinę, po 45 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremek na kratkę i wystudzić.
Smacznego!
Notatki
Zaczyn na chleb najlepiej zrobić wieczorem, a następnego dnia wymieszać pozostałe składniki i upiec:) Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika można "pomalować" wodą, dzięki temu skórka będzie błyszcząca. Wystarczy do szklanki nalać wodę i pędzlem kilak razy pomalować wierzch gorącego chleba.