oreganobazylia, rozmaryn lub inne ulubione zioła około 1 łyżeczki
Instrukcje
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, osuszyć. Do malaksera/blendera lub innego rozdrabniacza włożyć różyczki kalafiora, rozdrobnić na cząstki wielkości ziarenek ryżu.
Rozdrobniony kalafior podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać startą na tarce o małych oczkach marchewkę, marchew przed dodaniem odcisnąć z nadmiaru soku. Do drugiej części dodać starte na tarce o małych oczkach buraki, buraki również odcisnąć z nadmiaru soku.
Do każdej z misek dodać po 2 jajka i po 50 g mielonych migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z ½ cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto.
Przygotować dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia lub matami sylikonowymi.
Ciasto wyłożyć na przygotowane blachy, rozsmarować tak, aby placki miały równą grubości na całej powierzchni, powinny to być prostokąty o wymiarach 30x22 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st (opcja górnej i dolnej grzałki) piec 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć chwytając z papier na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie delikatnie zdjąć papier.
Podzielić na porcje, chleb można przechowywać w foliowej torebce w lodówce.