• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Chleb warzywny

Chleb warzywny

Aktualizacja: 31 sty, 2019 · Opublikowany: 7 kwi, 2016 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciekawa jestem czy znacie niezwykły chleb warzywny wypiekany w formie płaskich kromek - flatbread. Chleb warzywny pieczemy w wygodnej kanapkowej postaci gotowej do przygotowania przepysznych tostów, kanapek czy nietypowych burgerów. Skład chleba może zaskoczyć, bo jest to kalafior, jajka, mielone migdały i dodatkowo dla koloru i smaku burak, a w drugiej wersji, marchew niesamowite prawda? Takie "pieczywo" będzie świetnym urozmaiceniem codziennej diety osób na diecie bezglutenowej i tych, którzy dbają o linię 🙂 Zaskakujący jest również smak chleba, można byłby spodziewać się dominującego smaku kalafiora, bo przecież na jego bazie jest przygotowany! Jednak kalafiorowy smak zupełnie znika przez odpowiednie doprawienie masy chlebowej. I tak do masy z burakiem dodałam skórkę z cytryny, a do marchewkowej części suszone aromatyczne zioła. Oczywiście o smaku możecie zdecydować sami i doprawić go według własnych preferencji smakowych.

chleb warzywny
Chleb warzywny

Jeśli szukacie niecodziennego pieczywa, to przypominam również przepis na chleb zmieniający życie. Przygotowany na bazie nasion i orzechów bardzo smaczny i wyjątkowy. Zapraszam również do obejrzenia krótkiej relacji z przygotowania dzisiejszego przepisu, to mój pierwszy mini filmik. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest doskonały, ale od czegoś trzeba zacząć 😉 Zapraszam i życzę smacznego!

chleb warzywny
Print Pin
5 z 4 głosów

Chleb warzywny

Rewelacyjny chleb przygotowany na bazie warzyw.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g kalafiora
  • 4 średnie jajka
  • 100 g marchewki
  • 100 g buraków czerwonych
  • 100 g mielonych migdałów
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • oregano (bazylia, rozmaryn lub inne ulubione zioła około 1 łyżeczki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kalafior umyć, podzielić na różyczki, osuszyć. Do malaksera/blendera lub innego rozdrabniacza włożyć różyczki kalafiora, rozdrobnić na cząstki wielkości ziarenek ryżu.
  • Rozdrobniony kalafior podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać startą na tarce o małych oczkach marchewkę, marchew przed dodaniem odcisnąć z nadmiaru soku. Do drugiej części dodać starte na tarce o małych oczkach buraki, buraki również odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Do każdej z misek dodać po 2 jajka i po 50 g mielonych migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z ½ cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto.
  • Przygotować dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia lub matami sylikonowymi.
  • Ciasto wyłożyć na przygotowane blachy, rozsmarować tak, aby placki miały równą grubości na całej powierzchni, powinny to być prostokąty o wymiarach 30x22 cm.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st (opcja górnej i dolnej grzałki) piec 25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć chwytając z papier na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie delikatnie zdjąć papier.
  • Podzielić na porcje, chleb można przechowywać w foliowej torebce w lodówce.
Chleb warzywny na którym przygotowano kolorową kanapkę z mnóstwem warzyw i sosem.
Chleb warzywny
Chleb warzywny z jajkiem w koszulce i łososiem.
Chleb warzywny

Inspiracja ze strony Green Kitchen Stories

« Pudding chia
Tort Mojito »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Katarzyna napisał

    25 sierpnia, 2016 at 12:31 pm

    Zastanawiam się czy migdaly można zastąpić mąją kokosową...podobno migdałów nie powinno się piec.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 sierpnia, 2016 at 1:35 pm

      Jeśli ma Pani obawy, że zastosowanie mielonych migdałów (mąki migdałowej) może mieć negatywny skutek dla zdrowia, to proszę spróbować zamienić na mąkę kokosową. Osobiście podchodzę z dystansem do tego typu wiadomości 🙂 Migdałów rzeczywiście nie zaleca się poddawać obróbce termicznej, a to dlatego, że w wysokiej temperaturze ulegają neutralizacji drogocenne kwasy tłuszczowe NNKT, ale trzeba pamiętać, że kwasy te ulatniają się również jeśli migdały nie są paczkowane, czyli kupowane na wagę lub jeśli długo pozostają otwarte... Z drugiej strony mąka migdałowa zalecana jest jako zamiennik mąk glutenowych, którą zaleca się do pieczenia ciast, zagęszczania sosów itp... Wybór pozostawiam Pani 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Katarzyna napisał

        26 sierpnia, 2016 at 9:51 am

        A ile takiej sklepowej mąki kokosowej dodać? Jest bardzo chłonna...jak pani myśli?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 sierpnia, 2016 at 5:18 pm

          Nie próbowałam z mąką kokosową piec tego chlebka, ale dałabym taką samą ilość, po prostu wymienić mąkę jedną na drugą, ale w tej samej ilości...

          Odpowiedz
  2. Margott napisał

    09 kwietnia, 2016 at 11:26 pm

    5 stars
    Widziałam ten przepis już w orginale, będącym twoją inspiracją i byłam zachwycona. Teraz jestem jeszcze bardziej, bo przepis jest genialnie dostosowany tak, żeby moża było wypróbować 2 smaki na raz! Dzięki wielkieza przepis i w najbliższej przyszłości z pewnością wypróbuję!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 kwietnia, 2016 at 11:43 pm

      Z ostrożności na początek zrobiłam wersję na bazie kalafiora podzieloną na dwie porcje, marchewkową i buraczaną sama nie wiedziałam jak to wyjdzie, ale efekt jest super! Przyszedł mi teraz do głowy pomysł na wersję ze szpinakiem np. zamiast marchewki... z odrobiną czosnku, może wyjść super 🙂 Polecam, bo jest to bardzo smaczne i zdrowe urozmaicenie, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. Amatorka dobrej kuchni napisał

    07 kwietnia, 2016 at 2:58 pm

    5 stars
    Nie słyszałam o takim chlebie i bardzo żałuję : ) Lubię eksperymentować, również z domowym pieczywem, dlatego stale szukam nowych przepisów. Chleb bez mąki, na bazie zdrowych warzyw i z dodatkiem aromatycznych ziół – zaskoczyłaś mnie bardzo! W sumie nie wiem czy można to jeszcze nazwać chlebem, ale kanapki z nim wyglądają wyśmienicie. Fotki zdecydowanie zachęcają do wypróbowania tego przepisu, zwłaszcza, że nie jest zbyt czasochłonny, pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 kwietnia, 2016 at 3:09 pm

      Polecam, bo jest to przepis, którym można zaskoczyć bliskich, podając im fantastyczne bardzo smacznie i zdrowe kanapki. Zastanawiałam się, czy nazwa chleb jest odpowiednia..., ale myślę, że tak, bo przygotowuję z nich jednak kanapki, więc można przyjąć, że jest to chleb 😉 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}