Wszystkie składniki na mieszankę budyniową wymieszać w większej misce, przesypać do słoika, zamknąć. W razie ochoty na budyń przygotować go z poniższych proporcji.
Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki
Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego mleka i 65 g mieszanki budyniowej.
Mleko lub wodę wlać do garnka, pozostawić ½ szklanki płynu, resztę zagotować. W szklance dokładnie wymieszać proszek budyniowy tak, aby nie było grudek.
Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami.
Notatki
*mieszankę mąki ziemniaczanej z mąką z tapioki można zastąpić skrobią kukurydzianą, która jest biała, nie mylić jej z żółtą mąką kukurydzianą.Wszystkie składniki odmierzyć i wymieszać w misce do połączenia. Mieszankę przesypać do słoika lub zamykanego naczynia.