Przepis na błyskawiczny budyń domowy, który w 5 minut możecie przygotować sami we własnym domu i nie chodzi tutaj o ugotowanie kupnego budyniu! Mam na myśli przygotowanie własnej mieszanki budyniowej. Jest to bardzo prosty przepis składający się z kilku składników. Jako że w składzie jest mleko w proszku, budyń można ugotować na wodzie, albo jeśli wolicie bardziej konkretny to na chudym mleku. Osobiście nie przepadam za budyniem, a właściwie to w ogóle go nie jem. No ale niektóre z moich dzieci bardzo lubią ten słodki deser i to już jest wystarczający powód do przygotowania domowego miksu.
🥘 Składniki
Sucha mieszanka budyniowa
- 80 g mleka w proszku
- 90 g cukru
- 40 g maki ziemniaczanej*
- 60 g mąki z tapioki*
- ½ łyżeczki soli
- 1 laska wanilii ziarenka wyskrobane z niej
🔪 Instrukcje
Przygotowanie mieszanki budyniowej
- Wszystkie składniki na mieszankę budyniową wymieszać w większej misce, przesypać do słoika, zamknąć. W razie ochoty na budyń przygotować go z poniższych proporcji.
Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki
- Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego mleka i 65 g mieszanki budyniowej.
- Mleko lub wodę wlać do garnka, pozostawić ½ szklanki płynu, resztę zagotować. W szklance dokładnie wymieszać proszek budyniowy tak, aby nie było grudek.
- Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami.
🍮 Domowa mieszanka
Pokusiłam się o przygotowanie mieszanki na budyń domowy głównie dlatego, że taki budyń był mi potrzebny do wypróbowania przepisu. Przepisu na ciasto rumowe rodem z wysp karaibskich. W przepisie na ciasto rumowe jednym ze składników jest właśnie taki budyń domowy. O cieście rumowym będzie w następnym wpisie. Jeśli chodzi o smak budyniu, to wszystkim bardzo smakował, mogę więc z czystym sercem polecić go i Wam. Myślę, że taka domowa błyskawiczna wersja będzie lepsza i zdrowsza od tych dostępnych w sklepie. Mieszankę można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. Dzisiejsza wersja budyniu jest o smaku waniliowym z prawdziwymi ziarenkami wanilii. Możecie kombinować z własnymi smakami i przygotować taki na jaki będziecie mieli ochotę. Może to być kakaowy, cynamonowy... Zapraszam!
📖 Przepis
Budyń domowy
🥘 Składniki
Sucha mieszanka budyniowa
- 80 g mleka w proszku
- 90 g cukru
- 40 g maki ziemniaczanej*
- 60 g mąki z tapioki*
- ½ łyżeczki soli
- 1 laska wanilii (ziarenka wyskrobane z niej)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie mieszanki budyniowej
- Wszystkie składniki na mieszankę budyniową wymieszać w większej misce, przesypać do słoika, zamknąć. W razie ochoty na budyń przygotować go z poniższych proporcji.
Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki
- Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego mleka i 65 g mieszanki budyniowej.
- Mleko lub wodę wlać do garnka, pozostawić ½ szklanki płynu, resztę zagotować. W szklance dokładnie wymieszać proszek budyniowy tak, aby nie było grudek.
- Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami.
Magdalena napisał
Aniu, nawet nie wiesz, jak mnie ucieszyłaś tym wpisem. Fantastyczny pomysł. Moje 4 letnie dziecko ma ostatnio bzika na punkcie budyniu i gotuję go prawie codziennie na podwieczorek. Przyda mi się jakaś nowa inspiracja. Na pewno wypróbuje ten przepis. 🙂
Anna napisał
Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że przepis się przyda i Tobie, a właściwie Twojemu dziecku 😉 Moja 7-latka również ma bzika na punkcie budyniu i choć oczywiście najwygodniej jest sięgnąć w sklepie po gotowy budyń, to o wiele zdrowszy będzie ten domowy. No i poszaleć można ze smakami, proponuję żebyś dopasowała konsystencję budyniu do gustu zjadacza. Proporcje, które zaproponowałam są na niezbyt gęsty budyń, konsystencją przypomina gęsty jogurt, jeśli więc lubicie mocniejszy, to dodaj odrobinę więcej suchego proszku budyniowego. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Magdalena napisał
Dziękuję za podpowiedź z proporcjami, my właśnie lubimy taki bardziej gęsty budyń 🙂 Dokładnie tak jak mówisz łatwiej sięgnąć po taki ze sklepu, ale taki domowy budyń przemawia za mną bardzo. Zwłaszcza że ostatnio piekę bardzo dużo drożdżówek właśnie z budyniem. Także będzie to bardzo miła odmiana. No i do tego możliwość manipulowania smakami. Jak dla mnie rewelacja! Pozdrawiam :).