• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kremy i batoniki » Budyń domowy

Budyń domowy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 18 lut, 2016 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Przepis na błyskawiczny budyń domowy, który w 5 minut możecie przygotować sami we własnym domu i nie chodzi tutaj o ugotowanie kupnego budyniu! Mam na myśli przygotowanie własnej mieszanki budyniowej. Jest to bardzo prosty przepis składający się z kilku składników. Jako że w składzie jest mleko w proszku, budyń można ugotować na wodzie, albo jeśli wolicie bardziej konkretny to na chudym mleku. Osobiście nie przepadam za budyniem, a właściwie to w ogóle go nie jem. No ale niektóre z moich dzieci bardzo lubią ten słodki deser i to już jest wystarczający powód do przygotowania domowego miksu.

Waniliowy budyń w szklanym pucharku.
Budyń domowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍮 Domowa mieszanka
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Sucha mieszanka budyniowa

  • 80 g mleka w proszku
  • 90 g cukru
  • 40 g maki ziemniaczanej*
  • 60 g mąki z tapioki*
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii ziarenka wyskrobane z niej

🔪 Instrukcje

Przygotowanie mieszanki budyniowej

  • Wszystkie składniki na mieszankę budyniową wymieszać w większej misce, przesypać do słoika, zamknąć. W razie ochoty na budyń przygotować go z poniższych proporcji.

Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki

  • Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego mleka i 65 g mieszanki budyniowej.
  • Mleko lub wodę wlać do garnka, pozostawić ½ szklanki płynu, resztę zagotować. W szklance dokładnie wymieszać proszek budyniowy tak, aby nie było grudek.
  • Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami.

🍮 Domowa mieszanka

Pokusiłam się o przygotowanie mieszanki na budyń domowy głównie dlatego, że taki budyń był mi potrzebny do wypróbowania przepisu. Przepisu na ciasto rumowe rodem z wysp karaibskich. W przepisie na ciasto rumowe jednym ze składników jest właśnie taki budyń domowy. O cieście rumowym będzie w następnym wpisie. Jeśli chodzi o smak budyniu, to wszystkim bardzo smakował, mogę więc z czystym sercem polecić go i Wam. Myślę, że taka domowa błyskawiczna wersja będzie lepsza i zdrowsza od tych dostępnych w sklepie. Mieszankę można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. Dzisiejsza wersja budyniu jest o smaku waniliowym z prawdziwymi ziarenkami wanilii.  Możecie kombinować z własnymi smakami i przygotować taki na jaki będziecie mieli ochotę. Może to być kakaowy, cynamonowy... Zapraszam!

📖 Przepis

budyn domowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Budyń domowy

Najlepszy i najzdrowszy domowy budyń.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Sucha mieszanka budyniowa

  • 80 g mleka w proszku
  • 90 g cukru
  • 40 g maki ziemniaczanej*
  • 60 g mąki z tapioki*
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii (ziarenka wyskrobane z niej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie mieszanki budyniowej

  • Wszystkie składniki na mieszankę budyniową wymieszać w większej misce, przesypać do słoika, zamknąć. W razie ochoty na budyń przygotować go z poniższych proporcji.

Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki

  • Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego mleka i 65 g mieszanki budyniowej.
  • Mleko lub wodę wlać do garnka, pozostawić ½ szklanki płynu, resztę zagotować. W szklance dokładnie wymieszać proszek budyniowy tak, aby nie było grudek.
  • Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć należy dolać mieszankę, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia rozlać do pucharków. Budyń można podać z sosem owocowym lub świeżymi owocami.

📋 Notatki

*mieszankę mąki ziemniaczanej z mąką z tapioki można zastąpić skrobią kukurydzianą, która jest biała, nie mylić jej z żółtą mąką kukurydzianą.
Wszystkie składniki odmierzyć i wymieszać w misce do połączenia. Mieszankę przesypać do słoika lub zamykanego naczynia.
Proszek budyniowy do przygotowania domowego budyniu.
Budyń domowy
« Muffiny bananowo czekoladowe
Ciasto rumowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magdalena napisał

    19 lutego, 2016 at 12:11 am

    Aniu, nawet nie wiesz, jak mnie ucieszyłaś tym wpisem. Fantastyczny pomysł. Moje 4 letnie dziecko ma ostatnio bzika na punkcie budyniu i gotuję go prawie codziennie na podwieczorek. Przyda mi się jakaś nowa inspiracja. Na pewno wypróbuje ten przepis. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lutego, 2016 at 12:29 am

      Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że przepis się przyda i Tobie, a właściwie Twojemu dziecku 😉 Moja 7-latka również ma bzika na punkcie budyniu i choć oczywiście najwygodniej jest sięgnąć w sklepie po gotowy budyń, to o wiele zdrowszy będzie ten domowy. No i poszaleć można ze smakami, proponuję żebyś dopasowała konsystencję budyniu do gustu zjadacza. Proporcje, które zaproponowałam są na niezbyt gęsty budyń, konsystencją przypomina gęsty jogurt, jeśli więc lubicie mocniejszy, to dodaj odrobinę więcej suchego proszku budyniowego. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • Magdalena napisał

        19 lutego, 2016 at 9:54 am

        Dziękuję za podpowiedź z proporcjami, my właśnie lubimy taki bardziej gęsty budyń 🙂 Dokładnie tak jak mówisz łatwiej sięgnąć po taki ze sklepu, ale taki domowy budyń przemawia za mną bardzo. Zwłaszcza że ostatnio piekę bardzo dużo drożdżówek właśnie z budyniem. Także będzie to bardzo miła odmiana. No i do tego możliwość manipulowania smakami. Jak dla mnie rewelacja! Pozdrawiam :).

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}