Warzywa obrać, umyć, przekroić na mniejsze kawałki, włożyć do wody, zagotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ząbkami czosnku. Gotować do miękkości warzyw, przecedzić. Warzywa nie będą już potrzebne.
W rondelku ugotować jajka na twardo, obrać odłożyć do czasu podania zupy.
Do wywaru warzywnego dodać zakwas, proponuję robić to porcjami, smakując za każdym razem, dodać również olej i roztarty majeranek. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie rozmieszać, aby śmietana nie miała grudek, a następnie wlać ją do żurku.
Jajka pokroić na kawałki na każdy talerz nalać porcję zupy, włożyć jajka.
Proponuję chrzan podać w miseczce, aby każdy sam sobie nałożył tyle ile lubi.