• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 21 mar, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Żurek na domowym zakwasie, którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również w pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek będzie bardzo aromatyczny. Dodatki wybierzcie sami, ja dziś proponuję wersję wegetariańską. Smacznego!

zurek na domowym zakwasie
Żurek na domowym zakwasie
zurek na domowym zakwasie
Print Pin
5 z 1 głosu

Żurek na domowym zakwasie

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,5 litra wody
  • 1 średnia marchewka
  • ½ średniej pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 sztuki liści laurowych
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • ½ litra domowego zakwasu na żur
  • kilka łyżek śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka jajek (8 szt)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • chrzan (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa obrać, umyć, przekroić na mniejsze kawałki, włożyć do wody, zagotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ząbkami czosnku. Gotować do miękkości warzyw, przecedzić. Warzywa nie będą już potrzebne.
  • W rondelku ugotować jajka na twardo, obrać odłożyć do czasu podania zupy.
  • Do wywaru warzywnego dodać zakwas, proponuję robić to porcjami, smakując za każdym razem, dodać również olej i roztarty majeranek. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie rozmieszać, aby śmietana nie miała grudek, a następnie wlać ją do żurku.
  • Jajka pokroić na kawałki na każdy talerz nalać porcję zupy, włożyć jajka.
  • Proponuję chrzan podać w miseczce, aby każdy sam sobie nałożył tyle ile lubi.
  • Smacznego!
zurek na domowym zakwasie
Żurek na domowym zakwasie
« Babka kokosowa
Ciasteczka z nutą cytrusową »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}