800gfiletów z okonia nilowegolub steków z łososia, albo innej białej dużej ryby
2łyżkimąki ryżowejlub pszennej
100mloleju słonecznikowego
6ząbkówczosnku grubo siekanych
1łyżkanasion kminkuuprażonych na suchej patelni
2łyżeczkisłodkiej papryki w proszku
1 ½łyżeczkikuminu
1dużapieprzu kajeńskiego
⅓łyżeczkiłyżeczki cynamonu
1sztukapapryczka chilligrubo posiekana
150mlwodymożna dodać więcej wody lub soku pomidorowego dla zwiększenia ilości sosu
3łyżkikoncentratu pomidorowego
2łyżeczkicukru trzcinowego
2łyżkisiekanej kolendry lub natki pietruszki
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1dużacytryna pokrojona na ćwiartki
Instrukcje
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli użyjemy filetów rybnych, a nie steków, należy filety pokroić na mniejsze kawałki.
Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć rybę.
Na patelni rozgrzać 2-4 łyżki oleju, smażyć filety na ostrym ogniu z dwóch stron do przyrumienienia panierki, usmażone kawałki ryby wyjąć na talerz, patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
W malakserze zmiksować czosnek, przyprawy, chilli z dodatkiem 4 łyżek oleju, powinna powstać gęsta papka, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajcie odrobinę więcej oleju.
Patelnię postawić na ogniu, wlać pozostały olej, który należy dokładnie rozgrzać dodać przygotowaną pastę. Smażyć ciągle mieszając przez 30 sekund, należy uważać, aby przyprawy nie przypaliły się, dodać wodę i koncentrat pomidorowy, zagotować. Kiedy sos się już gotuje dodajemy cukier, sól i pieprz, doprawiamy do smaku.
Włożyć rybę do gotującego się sosu, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Zdjąć z ognia, przed podaniem zdjąć pokrywkę i troszkę przestudzić.
Rybę podajemy z pieczywem i kawałkami cytryny, polecam również kaszę bulgur lub kaszę jaglaną.