Kaszę jaglaną ugotować. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce do warzyw - duże oczka. Seler naciowy i cebulę posiekać w drobną kostkę.
Do rondla wlać część oleju, rozgrzać, następnie wrzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz cebulę, smażyć na średnim ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać warzywa, podlać resztą oleju, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 5 minut, zdjąć z ognia.
Z rondla wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, warzywa przełożyć do dużej miski dodać do nich rozdrobnione orzechy i kaszę, wymieszać, a następnie zmielić w maszynce do mięsa, wystarczy jeden raz.
Masę doprawić przyprawami, dodać jajko, całość dobrze wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować olejem i wysypać płatkami jaglanymi, przełożyć masę, ugnieść dłonią, wyrównać wierzch.
Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C przez 35 - 45 minut.
Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitegowystudzenia, wstawić do lodówki aby ściągnął.