Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wyjmując papier na zewnątrz obręczy, spód i brzegi tortownicy obłożyć folią aluminiową.
Przygotować naczynie żaroodporne, większe od tortownicy w które wstawimy tortownicę z sernikiem. Zagotować wodę w czajniku.
Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę, miksować przez minutę na średnich obrotach, następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodanym jajku do połączenia się z masą serową.
Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę, krótko miksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy. Do naczynia żaroodpornego wlać gorącą wodę, tortownicę z sernikiem wstawić do naczynia, całość umieścić w piekarniku.
Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 st z opcją górnej i dolnej grzałki, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec dalej sernik przez około 80 minut.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie piekarnik otworzyć wyjąc tortownicę z naczynia z wodą i pozostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kolejne 15 minut, po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie wystudzić, wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przygotować mus czekoladowy.
Przygotowanie musu
Żółtka oddzielić od białek. Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać cukier 40 g, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką. Na schłodzony wierzch sernika nałożyć mus czekoladowy, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, mus powinien się w tym czasie ściąć.
Brzeg sernika przed podaniem odkroić nożem, zdjąć obręcz, górę sernika udekorować tartą czekoladą ciemną lub białą.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Notatki
Sernik z musem przechowujemy w lodówce!!!Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.