• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 22 maj, 2014 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Dzień dobry, czy jest tutaj ktoś, kto lubi serniki, jeśli tak to dziś będzie zachwycony! Sernik z musem czekoladowym jest po prostu bajeczny, rozpływający się w ustach. Delikatna masa serowa jest obłędna z lekkim jak chmurka mus czekoladowym.

Przepis na masę serową jest bardzo łatwy. Oczywiście, żeby sernik wyszedł doskonały, wyjmijcie wcześniej z lodówki wszystkie potrzebne produktu do jego przygotowania. Wszystkie muszą osiągnąć temperaturę pokojową przed przygotowaniem masy serowej. To po pierwsze, a po drugie przygotowując masę serową, nie ubijajcie jej długo, żeby nie wprowadzić do sera zbyt dużo powietrza! Napowietrzony sernik podczas pieczenia zacznie bardzo rosnąć, a następnie podczas stygnięcia szybko opadnie.

Zapewniam was, jeśli zastosujecie się do wcześniej wspomnianych wskazówek, sernik z tego przepisu wyjdzie równy z płaskim wierzchem, a jednocześnie bardzo wilgotny i jasny. Jasny wierzch jest dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Czas pieczenia jest przez to wydłużony i trwa to około 95 minut w niskiej temperaturze i koniecznie w kąpieli wodnej!

Po upieczeniu sernik studzimy trójfazowo. Najpierw w zamkniętym piekarniku, później z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostaje jeszcze faza chłodzenia w lodówce i dekoracja musem czekoladowym. Żeby przygotować doskonały mus czekoladowy, będziemy potrzebować bardzo dobrej jakości ciemnej czekolady i dobrej jakości prawdziwego gorzkiego kakaa! Przyznaję, że więcej zabawy jest z musem czekoladowym niż z masą serową. Zapewniam was, że warto. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu, a w razie wątpliwości, czy problemów jestem do dyspozycji. Smacznego!

Sernik z musem czekoladowym
Print Pin
5 z 3 głosów

Sernik z musem czekoladowym

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour 40 minutes
Całkowity czas 2 hours 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g twarogu mielonego (w temp. pokojowej)
  • 500 g serka mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 ml śmietany 30% (w temp. pokojowej)
  • 5 średnich jajek (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Składniki na mus czekoladowy

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka kakao dobrej jakości
  • 2 średnie jajka + 1 żółtko
  • 75 g cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji odrobina czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
  • Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wyjmując papier na zewnątrz obręczy, spód i brzegi tortownicy obłożyć folią aluminiową.
  • Przygotować naczynie żaroodporne, większe od tortownicy w które wstawimy tortownicę z sernikiem.  Zagotować wodę w czajniku.
  • Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę, miksować przez minutę na średnich obrotach, następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodanym jajku do połączenia się z masą serową.
  • Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę, krótko miksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy. Do naczynia żaroodpornego wlać gorącą wodę, tortownicę z sernikiem wstawić do naczynia, całość umieścić w piekarniku.
  • Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 st z opcją górnej i dolnej grzałki, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec dalej sernik przez około 80 minut.
  • Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie piekarnik otworzyć wyjąc tortownicę z naczynia z wodą i pozostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kolejne 15 minut, po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie wystudzić, wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia przygotować mus czekoladowy.

Przygotowanie musu

  • Żółtka oddzielić od białek. Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać cukier 40 g, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
  • Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
  • Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką. Na schłodzony wierzch sernika nałożyć mus czekoladowy, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, mus powinien się w tym czasie ściąć.
  • Brzeg sernika przed podaniem odkroić nożem, zdjąć obręcz, górę sernika udekorować tartą czekoladą ciemną lub białą.
  • Sernik przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Sernik z musem przechowujemy w lodówce!!!
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
Sernik z musem czekoladowym
Sernik z musem czekoladowym
« Sok ogórkowo-selerowy
Muffinki z rabarbarem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    26 maja, 2014 at 12:37 pm

    Oj tak to coś dla mnie ... 🙂 mniammm sernik i czekolada ,już drukuje przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2014 at 9:42 pm

      Z pewnością Ci posmakuje, obłędny... to mogą potwierdzić testerzy 🙂

      Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    24 maja, 2014 at 12:07 am

    Slinka leci od samego patrzenia!:)

    Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 maja, 2014 at 12:05 am

    Pani Jolu taki właśnie jest 🙂 pyszny, lekki i rozpływający się w ustach 🙂

    Odpowiedz
  4. Jola Rotta napisał

    23 maja, 2014 at 11:36 pm

    Sernik wyglada lekki jak puch!:)

    Odpowiedz
  5. Nashelly napisał

    22 maja, 2014 at 11:08 am

    Pyszny! I ten mus, mmmm....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 maja, 2014 at 3:06 pm

      To prawda, sernik jest obłędny i ten mus...!!! Już kombinuję kolejny deser z wykorzystaniem właśnie tego musu,truskawki, mascarpone... już niebawem zaprezentuję co wyszło 🙂

      Odpowiedz
  6. Sprawdzona Kuchnia napisał

    22 maja, 2014 at 8:06 am

    u nas serniczek i kawa ciągle zestawem obowiązkowym - bijemy się o złotą patelnie 🙂

    Odpowiedz
  7. Janusz Galka napisał

    22 maja, 2014 at 6:20 am

    Biorę na sniadanie!!!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}