4lyżkikremu lemon curdjeśli nie macie kremu można zastąpić go używając skórki startej z ½ cytryny i sok z niej
Instrukcje
Piekarnik nagrzać don temperatury 110 st C.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru, ubijać przez kilkadziesiąt sekund po każdej dodanej.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 1 - 2 minuty, masa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm lub mniejsze (beza będzie wyższa), wyłożyć ubitą masę, brzegi bezy można uformować w fantazyjne kleksy, zawijasy.
Wstawić bezę do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 110 st C, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 st C, suszyć jeszcze przez 60-80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, beza może pozostać w piekarniku do dnia następnego.
Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno. Mascarpone zmiksować na średnich obrotach z cukrem i kremem lemon curd lub skórką i sokiem z cytryny, połączyć z bitą śmietaną.
Krem wyłożyć na bezę, udekorować świeżymi truskawkami, jagodami skórką z limonki, listkami melisy lub mięty.
Smacznego!
Notatki
Wykończenie bezy pozostawiamy na ostatnią chwilę przed podaniem!