200gpodłużnych biszkoptówilość zależy od tego jakiej wielkości będzie naczynie na deser, ja wykorzystałam do tego blachę o wymiarach 19 x 28 cm
250mlmocnej kawy
60mllikieru amarettolub innegoalkoholu- można pominąć
250gserka mascarpone
200mlśmietany 30 %
2łyżkicukru pudru
1łyżkaekstraktu waniliowego
1szklankatruskawek
Składniki na mus czekoladowy
125gciemnej czekolady
50gmasła
100mlśmietany 30 %
1łyżkakakao dobrej jakości
2średniejajka+ 1 żółtko
75gcukru pudru
Dodatkowo do dekoracji odrobina czekolady i truskawki
Instrukcje
Kawę wymieszać z alkoholem, najlepiej zrobić to w głębokim talerzu, biszkopty moczyć z dwóch stron, a następnie ułożyć je w naczyniu.
Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać 40 g cukru, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
Do miski włożyć mascarpone dodać cukier i ekstrakt waniliowy, utrzeć masę najlepiej mikserem na średnich obrotach przez 30 sekund, następnie dodać ubitą śmietanę, krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Na nasączone biszkopty wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Całość przykryć musem czekoladowym, deser wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Wierzch deseru tuż przed podaniem udekorować startą na tartce czekoladą i truskawkami.