• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Wiosenne tiramisu

Wiosenne tiramisu

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 2 Cze, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście również masa z mascarpone tutaj uprościłam przepis, bo zupełnie pominęłam żółtka. Wiosennym akcentem są soczyste i orzeźwiające truskawki, a na górze kołderka z musu czekoladowego, znana już z przepisu na sernik z musem czekoladowym. Mus czekoladowy jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go i do innych deserów, tutaj sprawdził się na medal. Spróbujcie!

Print Pin
5 from 3 votes

Wiosenne tiramisu

Autor Anna
Kuchnia Italian
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Porcje 15
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 200 g podłużnych biszkoptów ilość zależy od tego jakiej wielkości będzie naczynie na deser, ja wykorzystałam do tego blachę o wymiarach 19 x 28 cm
  • 250 ml mocnej kawy
  • 60 ml likieru amaretto lub innegoalkoholu- można pominąć
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka truskawek

Składniki na mus czekoladowy

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka kakao dobrej jakości
  • 2 średnie jajka + 1 żółtko
  • 75 g cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji odrobina czekolady i truskawki

🔪 Instrukcje

  • Kawę wymieszać z alkoholem, najlepiej zrobić to w głębokim talerzu, biszkopty moczyć z dwóch stron, a następnie ułożyć je w naczyniu.
  • Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać 40 g cukru, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
  • Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
  • Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do miski włożyć mascarpone dodać cukier i ekstrakt waniliowy, utrzeć masę najlepiej mikserem na średnich obrotach przez 30 sekund, następnie dodać ubitą śmietanę, krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Na nasączone biszkopty wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Całość przykryć musem czekoladowym, deser wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  • Wierzch deseru tuż przed podaniem udekorować startą na tartce czekoladą i truskawkami.
  • Smacznego!
wiosenne tiramisu
wiosenne tiramisu
Poprzedni wpis « Curry z krewetkami
Kolejny wpis Tarta majowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. karolek napisał

    11 czerwca, 2014 at 11:37 am

    5 stars
    Super deser. Postaram się dziś po pracy kupić potrzebne produkty i zrobić 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2014 at 6:10 pm

      Polecam, świetny deser, smacznego!

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    04 czerwca, 2014 at 2:08 pm

    Mmmmmm...właśnie na takie cudeńko czekałam :)truskawki i czekolada!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2014 at 9:51 pm

      Bardzo proszę 🙂 łatwe, szybkie i bardzo dobre, no i z truskawkami 🙂

      Odpowiedz
  3. GrupaIndex napisał

    04 czerwca, 2014 at 3:21 am

    5 stars
    Przyznam się że 15 minut temu skończyłam robić wg przepisu. Rano zaniosę do pracy, ciekawe czy wszystkim poprawki humor 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2014 at 7:42 am

      Poprawa humoru gwarantowna:)

      Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    03 czerwca, 2014 at 9:28 am

    Deser z pewnością poprawi humor 🙂

    Odpowiedz
  5. Jola Rotta napisał

    03 czerwca, 2014 at 12:34 am

    Pychotka!Od razu poprawi humor...Podobno slowo"tiramisu" oznacza "popraw mi nastrój","rozchmurz mnie"....:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia